Óvodát építenek a Fehér megyei Magyarpéterfalván - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program

Óvodát építenek a Fehér megyei Magyarpéterfalván

A Fehér megyei Magyarpéterfalván ünnepélyesen fektették le egy újonnan épülő óvoda alapkövét szombaton. Az esemény a négynapos Fehér Megyei Magyar Napok rendezvénysorozatának része volt.

Mint ismert a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak köszönhetően Erdélyben 33 milliárd forintból 376 óvodát újítanak fel, illetve 103 teljesen új óvoda épül, ezek egyike lesz a magyarpéterfalvi létesítmény. A gyerekek étkeztetésére is alkalmas óvoda felépítésére és felszerelésére 150 millió forintnak (mintegy kétmillió lej) megfelelő összeget szánnak.

Az alapkőletétel alkalmával az ünnepi beszédek sorozatát Potápi Árpád János, a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a szórványmagyarságra külön érdemes odafigyelni, hiszen, ahol célok vannak és haladni szeretnének, ott minden lehetséges. „Az elmúlt években sokat dolgoztunk azon, hogy a Kárpát-medencében egységes nemzettudatban gondolkozzunk. Ha célokat gondolunk, akkor ezeket a célokat együtt fogalmazzuk meg, majd együtt megvalósítjuk” – mondta. Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az óvoda több szempontból is fontos egy kisgyerek életében, többek közt azért is, mert a szocializálódási folyamat egyik alapja és kezdő mozzanata.

A továbbiakban Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) elnöke szólt e jelenlévőkhöz. „Sziklára épülő erős várat szeretnénk. Hiszen rajtunk múlik, hogy milyen erős szellemiség lesz az óvodában, majd iskolában” – hangsúlyozta, majd Potápi gondolatait folytatva felhívta a figyelmet a magyar óvodák fontosságára, mert ez az a hely, ahol az anyanyelven és a népmesén keresztül kultúra épül.

„Aki óvodát épít, az hisz a jövőben” – mondta Burus, ezzel is jelezve azt a problémát, amely nem csupán Erdélyt, hanem az egész Kárpát-medencét érinti. A negatív demográfiai adatok és statisztikák ellenére a fejlődés útján kell járnunk és építkeznünk kell, így megalapozhatjuk a jövőt.

Fotó: Maszol

Az ünnepségen felszólalt Benedek Zakariás parlamenti képviselő, Mureșan Livia, Balázsfalva alpolgármestere, Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Brendus Réka, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár-helyettese és Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja is.

A magyarpéterfalvi kisdiákok saját műsorukat adták elő. Az ünnepség záró mozzanataként  időkapszulát hagytak hátra az utókor számára.

Magyarpéterfalva után a Gyulafehérvárral szomszédos Vajasdon a magyarpéterfalvi avatón jelenlevő delegáció és Oláh Sándor óvodafejlesztési programfelelős jelenlétében felavatták a magyar házat, amely az óvodás és kisiskolás gyermekek délutáni oktatásának, valamint a legváltozatosabb közösségi rendezvényeknek is helyet adhat. A közel két éve elkezdett projektet a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány is támogatta. Az esemény az óvodás és a kisiskolás gyerekek műsorával valamint a Vajasdi Margaréta Néptáncegyüttes fellépésével ért véget.

Maszol

Kapcsolodó cikkek