Petíció indult Iohannis nemzetközi kitüntetésének visszavonásáért - Külhoni Magyarok
Hírek

Petíció indult Iohannis nemzetközi kitüntetésének visszavonásáért

Állampolgári kezdeményezés indult annak megakadályozására, hogy Klaus Iohannis román államfő megkaphassa a Károly-díjat – közölte pénteken honlapján a Magyar Nemzet.

A napilap cikke szerint a CitizenGo platformon indított kampány támogatókat toboroz, a kezdeményezők így tiltakoznának a román elnök kitüntetése ellen. A http://www.citizengo.org/hu/179611-kerjuk-vonjak-vissza-klaus-iohannis-jeloleset-az-idei-nagy-karoly-dijra oldalon pénteken kora délután már több mint kétezren támogatták a kezdeményezést.

A díjat ajándékozó német szervezet, az Internationaler Karlspreis zu Aachen alapítvány a „méltányosság, a kisebbségek védelme és a kulturális sokszínűség támogatása” miatt adományozná a kitüntetést Iohannisnak.

A petíció kezdeményezői azonban úgy vélik, sajnos a díj odaítélése óta eltelt időszakban bebizonyosodott, hogy a román elnök nemhogy nagyon, de egyáltalán nem támogatja a kisebbségeket és a sokszínűséget. „…hanem a múlt század legsötétebb nacionalista irányzatait követi, így méltatlanná vált egy olyan díjra, melynek korábban II. János Pál és Ferenc pápa is kitüntetettje volt” – olvasható a petícióban. Hozzáteszik, a román elnök televíziós beszédében nyíltan kisebbségellenes nézeteinek adott hangot, elutasítva a kisebbségi autonómia minden formáját. A díj átadását a járványhelyzet miatt elhalasztották, így lehetőség nyílik tiltakozni ellene; a petíciót elküldik majd a díjat odaítélő alapítványnak.

Mint ismeretes, Iohannis április 29-én kijelentette: a bukaresti parlamentben a legnagyobb erőt képviselő román Szociáldemokrata Párt (PSD) „azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. „Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért Orbán Viktor, a budapesti vezető cserébe ezért a megegyezésért?” – intézte a szónoki kérdést Marcel Ciolacunak, a PSD elnökének, a „jó napot” köszöntést magyarul mondva. Az államfő azzal kapcsolatban intézte kirohanását, hogy a román parlament alsóháza nem sokkal korábban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán közzétett határozatában kimondta: Klaus Iohannis megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát, amikor magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit. Az Asztalos Csaba vezette testület egy ellenszavazat mellett úgy ítélte meg, hogy az államfő kijelentése hátrányos megkülönböztetésnek minősül, és sérti az etnikai/nemzetiségi hovatartozáson alapuló emberi méltósághoz való jogot, ezért szavazattöbbséggel elfogadott határozatában a CNCD 5000 lejes bírságot szabott ki az elnökre. A szerdán közzétett határozatot Iohannis „nyilvánvalóan politikainak” tartja, és megfellebbezi a közigazgatási bíróságon.

Krónika

Kapcsolodó cikkek