Portál az összmagyarságért - Külhoni Magyarok
Hírek

Portál az összmagyarságért

Egyéni történetek, magyar sikersztorik, pályázatok és a legfrissebb hírek is megtalálhatók a Nemzetpolitikai Államtitkárság gondozásában elindult Kulhonimagyarok.hu portálon. Azóta több mint félmilliós Facebook-eléréssel, tízezres rajongótáborral és dinamikusan bővülő olvasottsággal is büszkélkedhetnek.

Azért hoztuk létre az oldalt, hogy egy helyen megtalálhatóak legyenek azok az események, programok, pályázatok, hírek, amelyek egy adott időszakban történnek a Kárpát-medencei és a diaszpóramagyarság körében – mondta lapunknak Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, kiemelve: szimbolikus, hogy a honlap nem régiós bontásban, hanem egyben mutatja be az egyes nemzetrészeket érintő híreket, érzékeltetve, hogy mindez az összmagyarságról szól, éljen bármely pontján a Kárpát-medencének vagy a világnak. Továbbá, tette hozzá, ez egy fontos bemutatkozási lehetőség is minden magyar szervezetnek. A Kárpát-medence arcai nevű rovatban pedig olyan élet- és helyi történetekkel találkozhatnak az olvasók, amelyeken keresztül az adott nemzetrész vagy régió is megismerhető.

Valóban három, egymáshoz szorosan kapcsoló célja volt a szeptember 24-én startolt honlap létrehozásának – erről már Debreceni-Tóth Gabriella politikai tanácsadó beszélt nekünk. Egyrészt tájékoztató oldalt akartak létrehozni a nemzetpolitikáról, amely minden fontos ezzel kapcsolatos információt is megjelenít; aki a honlapra látogat, megtudja, mi a Határtalanul! program vagy a külhoni magyar gyermekek éve; másrészt hírportálként is szolgál, még ha nem is frissül percenként, ugyanakkor a nap fontos nemzetpolitikai eseményei mégis mind megtalálhatók a felületén. A harmadik cél pedig, hogy egyfajta tudástárként is szolgáljon, nemzetpolitikai kiadványok, jogszabályok, hasznos tudnivalók gyűjtőhelyeként.

Az oldalon jelenleg egyébként hárman-négyen dolgoznak, de a csapatot és a tartalom mennyiségét is bővíteni szeretnék, a tervek között szerepel, hogy helyet kapnak más tárcák nemzetpolitikai vonatkozású hírei, de felmerült például egy Kárpát-medencei gasztronómiai kalauz ötlete is. Tervekből nincs hiány – tette hozzá Debreceni-Tóth Gabriella.

Ami a számokat illeti, abban nem állnak rosszul: december huszadikai statisztika szerint a Facebook-elérések száma mintegy 550 ezer, szeptember 30. óta 86 ezer felhasználó látogatta meg az oldalt, ráadásul zömmel fiatalok – a 25-34 és a 35-44 év közötti korosztály vitte e téren a prímet, a legnépszerűbb aloldal pedig természetesen a pályázati aloldal volt.

Ami újdonság a jövőben, hogy még inkább a személyes történetek irányába szeretnének elmozdulni – tudtuk meg Hajnal Virágtól, a Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiai főosztályvezetőjétől. Mint mondta, 2020, a nemzeti összetartozás éve alkalmából kifejezetten jó magyar sztorikra akarnak építeni, személyes történetekre, mint például legutóbb egy, a szülőföldjén jól boldoguló táskakészítő székely vállalkozóéra; a cél, hogy a világ minden tájáról, a diaszpóra-magyarság köréből is bemutassanak olyan magyarokat, akikre büszkék lehetünk – fűzte hozzá a főosztályvezető.

A pozitív példa mindig épít: amikor például hat-tíz éves gyerekek a 2013 óta minden évben megrendezésre kerülő Miénk a város! nevű online játékban vetélkednek, úgy, hogy a nyereményt – rendszerint egy százezer forint értékű „csodasarkot” – az egész iskolai közösségük élvezheti, tehát már hatévesen is tehet valaki a közösségéért – mutatott rá Hajnal Virág, aki hangsúlyozta: az összefogás és a kiemelkedő tehetségeink miatt nevezhető erősnek a külhoni magyar közösség. A honlap pedig arra is alkalmas, hogy bemutassa, hogyan őrzik napi szinten magyarságukat a határon kívül élő honfitársaink, akik sok munkát fektetnek abba, hogy közösségeik megmaradjanak, ugyanakkor hogyan élik meg boldogan mindezzel együtt mindennapjaikat – s a számukra is pozitív visszacsatolás, megerősítés, hogy megjelennek az összmagyarság színe előtt a Kulhonimagyarok.hu honlapon.

Magyar Hírlap

Kapcsolodó cikkek