Potápi: a sport fontos közösségformáló erő - Külhoni Magyarok
Hírek

Potápi: a sport fontos közösségformáló erő

Az idei év a nemzetpolitikában az erős magyar közösségek éve, a sport pedig fontos közösségformáló erő, amelyre büszke lehet a magyarság – mondta Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az MTI-nek telefonon nyilatkozva szombaton Hargitafürdőn, a csíkszeredai magyar főkonzulátus által kezdeményezett székelyföldi síünnepen.

Potápi Árpád János közölte: a kormány sokat tett az elmúlt években annak érdekében, hogy a határon túli magyarság körében is megerősítse a sportot, javítsa a sportolás feltételeit.

A hargitafürdői síegyesületet tavaly és idén is támogatta abban, hogy új felszereléseket vegyen, és méltó körülményeket tudjon teremteni a versenyek lebonyolításához – tette hozzá.

Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

A nemzeti identitáshoz hozzátartozik a sport, Székelyföldön pedig a sport kihagyhatatlan része a jéghoki és a sízés – mutatott rá az államtitkár.

Potápi Árpád János a gyerekek és fiatalok százait megmozgató tömegsportrendezvény megnyitóján Miklós Edittel, a Magyar Síszövetség elnökével és Tóth László főkonzullal együtt további támogatást ígért a székelyföldi sízőknek.

A hetedik alkalommal meghirdetett Konzul Kupán kitűnő sportolási feltételek, sok hó fogadta a versenyzőket. A Miklós-pályán rendezett alpesi sínél tíz, a biatlon-pályán tartott sífutásnál pedig öt korosztályban fogadták a nevezéseket.

Fotó: MTI/Veres Nándor

A versenyt megelőző sajtóértekezleten Tóth László főkonzul elmondta: a Nemzeti Összetartozás Évében nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél több gyerek jusson el a Konzul Kupára, és a közös sportolás révén megtapasztalja az összetartozás érzését, ezért a távolabbi településekről – Marosvásárhelyről, Borszékről, Gyergyóból és Háromszékről – autóbuszokkal hozták a jelentkezőket a székelyföldi síünnepre. A verseny szervezésében a csíkcsicsói önkormányzat, a csíkszeredai iskolás sportklub, az MBPA sportegyesület és a Szekler Biathlon Centrum Egyesület segítette a magyar külképviseletet.

MTI

Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa
Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa
Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa
Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa
Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Kapcsolodó cikkek