Provokatív ukrán falfirkák Szürtében - Külhoni Magyarok
Hírek

Provokatív ukrán falfirkák Szürtében

Featured Video Play Icon

Provokatív ukrán nyelvű feliratok jelentek meg az ungvári járási Szürtében. A történések előzménye, hogy tavaly decemberben épp ennek a helyi önkormányzatnak a képviselőit vádolták meg hazaárulással, mert ülésük után az ukrán mellett elénekelték a magyar nemzeti imádságot is.

Az egyforma mintájú graffitiket február 14-én, vasárnap este festették fel a település nyolc különböző pontján, a többi közt a község iskolája melletti ház falára, a buszmegállókra, kerítésekre, sőt, még boltokra is. A falfirkákon az ukrán himnuszból idéznek egy részt, mely így szól: „Senkinek nem engedjük meg, hogy a szülőföldünkön uralkodjon.”

Az ügyben a kistérség polgármestere feljelentést tesz. Puskár Árpád úgy véli, újra provokálják a szürteieket és az itt élők türelmét. Az elkövetők a magyarok és az ukránok közötti ellentétet próbálják erősíteni, ám – mint fogalmazott – ezt a viszályt minél előbb le szeretnék zárni, s a kölcsönös tisztelet medrébe terelni a viszonyt.

A térfigyelő kamerák által rögzített videofelvételek tanúsága szerint két fiatal festette fel a falfirkákat. A tettesek alakja tisztán kivehető, ám az arcuk nem. A falfirkászok nem kímélték a református templom melletti egyházi ingatlant sem. Az egykor iskolaként használt, több mint 150 éves épület falára is felfestették a szöveget. Kótyuk Zsolt helyi református lelkipásztor elmondta, szomorúság és fájdalom ébred benne akkor, amikor arra gondol, hogy sok hazátlan és szülőföld tudata nélkül élő ember meggyalázza saját himnuszát, és meggyalázza azt a földet is, amely neki is hazája lehetne.

A tettesek nemcsak falfirkákat hagytak maguk mögött, hanem magyar nyelvű hirdetőtáblákat is megrongáltak a településen, fekete festékkel lefújva azokon a magyar feliratot.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek