Rekordrészvétel a Verselő Kárpát-medence online szavalóversenyen - Külhoni Magyarok
Hírek

Rekordrészvétel a Verselő Kárpát-medence online szavalóversenyen

A Verselő Kárpát-medence online szavalóverseny jelentkezési időszaka szombaton, április 11-én lezárult. A média adta lehetőségeket kihasználva több ország, régió lakóit sikerült elérnünk, sőt, még a távoli diaszpóra néhány területéről is akadtak lelkes jelentkezők. Összesen 464 pályázat érkezett, amelyek közül végül 447 felelt meg a feltételeknek, ennyit továbbítottunk a szakmai zsűrinek.

Az elejétől fogva az volt a koncepciónk, hogy mindhárom korcsoportnak három tagú zsűrije legyen. Szem előtt tartottuk, hogy ne csupán egy területről kérjünk fel nagyérdemű szakmai értékelőket, hanem ahogy a verseny maga kiterjed a Kárpát-medence egészére, ők is több területről kiválasztott, elismert  művészek legyenek. Nagy örömünkre a felkérésre mindenki azonnal igent mondott. Az 5–8 éves korosztály zsűritagjai: Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő (zsűrielnök), Simon Boglárka Katalin marosvásárhelyi színésznő, illetve Telekes Péter Junior Príma Díjas, felvidéki származású színész. A 9–13 évesek szavalatait bíráló zsűri: Kubik Anna Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművésznő (elnök), Bárdos Ágnes felvidéki szerkesztő, versmondó, valamint Varga Tamás, az Újvidéki Színház színésze. A 14–18 éves korosztályhoz beérkezett pályamunkákat Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész elnökletével Béres Ildikó kárpátaljai színésznő, illetve a felvidéki illetőségű Béhr Márton színművész értékeli. A zsűritagokkal folyamatos kapcsolatban vagyunk, mert a zsűrizés mellett a szavalóverseny más projektjeikbe is szívesen bekapcsolódtak. A következő napokban például az általuk ajánlott verseket osztjuk meg Facebookon és Instagramon követőinkkel a #mindennapraegyvers című rovatunkban.

Térképen a verseny résztvevői lakóhely szerint

A pályázat utolsó napjaiban, közvetlenül a határidő előtt nagymértékben megnőtt a jelentkezők száma. A pályázatok több mint 50%-a az utolsó két napban futott be, így a videók feldolgozásának munkafolyamata igencsak elhúzódott. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a zsűrinek is elég ideje legyen megtekinteni és értékelni a pályaműveket. Ezért – tekintettel a zsűritagok érdemi munkájára – az eredetileg meghirdetett, április 18-i eredményhirdetést elhalasztottuk április 25-ére.

 A pályamunkák ellenőrzése után a meghirdetett három kategóriában a verseny jelentkezőinek száma következőképpen alakult: az első korcsoportban, az 5–8 évesek kategóriájában 174 beérkezett szavalatból 169 bizonyult érvényesnek; a második korcsoport, azaz a 9–13 éves versenyzők kategóriájában 195 szavalatból 190 értékelhető; a legidősebb korosztályban, a 14–18 évesek kategóriájában pedig 90 videóból 88 pályamunka maradt versenyben. A 447 értékelhető pályázatot a szervezők április 15-én bocsátották a zsűri rendelkezésére.

Régiónként a következő eloszlásban érkeztek be pályázatok:

A verseny meghirdetése óta egy tíz fős szervezőcsapat fogadta a pályázatokat, rögzítette és egyeztette az adatokat, hogy minden pályamű a helyére kerüljön. A legnagyobb feladatot a feldolgozási szakasz jelentette, hiszen olyan felületet kellett találni, amelyen keresztül a zsűri könnyedén eléri a videókat. Ezért létrehoztuk a Verselő Kárpát-medence YouTube csatornát, ahol korcsoportonként lejátszási listákon tekinthetőek meg a pályamunkák. Egyelőre ezek a listák kizárólag a zsűri számára elérhetőek, de 2020. április 18-án, szombat déltől nyilvánossá szeretnénk tenni őket. Az időpont választás nem véletlen, hiszen eredetileg ez lett volna az eredményhirdetés pillanata. A beérkezett videókat azért szeretnénk nyilvánosságra hozni, mert örülnénk, ha a pályázók megnéznék egymást, ha tanulnának egymás szavalatából, játékából, azáltal is szélesítve azon fiatalok tapasztalatát, akik kisebb településekről jelentkeztek, és egyelőre gyakorlatlanok a verselés terén. A YouTube csatorna jó felülete lehet a kortársak közötti tudáscserének is.

A Verselő Kárpát-medence online versmondóverseny szervezői

Kapcsolodó cikkek