Rend a lelke mindennek - Külhoni Magyarok
Hírek

Rend a lelke mindennek

A márciusi hónap közepétől Európa-szerte szinte minden országban érvénybe lépett rendkívüli helyzet miatt meghatározatlan ideig sajnos nem kerülhet sor programok szervezésére. Ez a megváltozott munkahelyzet engem is kihívások elé állított, hogyan segíthetném ebben az időszakban is fogadószervezetem munkáját.

Így született meg bennem a döntés, hogy egy egész napos tavaszi nagytakarításra kerüljön sor a szarajevói Magyar Házban.

A Boszniában élő magyaroknak az 1990-es évek kezdetéig nem volt saját szervezetük. A HUM, azaz a Magyarok Humanitárius Szervezete (helyi nyelven: Humanitarno Udruženje Mađara, innen a HUM elnevezés eredete) 1993 októberében alakult azzal a céllal, hogy a boszniai magyarok egymást segítve túléljék a szarajevói vérengzéseket. Már akkor példaértékű volt a magyar közösség összefogása, és bebizonyították, hogy sohasem hagyják cserben egymást.

Az elmúlt több mint 25 év mögött nagyon sok munka áll. Igaz, a HUM Magyar Polgárok Egyesületének nincs állandó székhelye, de mindig, mindenféle körülmények között dolgoztak, alkottak a boszniai magyarok, hogy megőrizzék identitásukat, a magyar hagyományokat és a kultúrát. A szarajevói magyar közösség sokat köszönhet az Illyés Alapítványnak, amely a megszűnéséig rendszeresen támogatta a HUM-ot, a Szülőföld Alapítványnak és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak is, amelyek a bérleti díjak összegét biztosították az évek során. Amikor nem volt bérelt helyiségük, a magyarok akkor is rendületlenül tették dolgukat, lehetetlent nem ismerve. Volt például olyan Családi Nap, amikor egy bevásárlóközpont előcsarnokában felállított fenyőfa melletti kávézóban gyűltek össze egy kis, közös magyar karácsonyi ünneplésre. A jelenlegi helyiség, ahová 2018 márciusában költözött a HUM, és amelynek a bérleti díját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően pályázati támogatásból fedezzük, teljes mértékben megfelel rendeltetésének: a magyar nyelvoktatásnak, a gyerekprogramoknak, időnként találkozóknak és különböző összejöveteleknek.

2020. április 21-én, kedden igazi, tavaszi nagytakarítást tartottunk a szarajevói Magyar Házban. Muratović Irma, a HUM elnök asszonya, Tóth Judit és jómagam szorgoskodtunk egész nap. Felosztottuk egymás között a munkát, a porszívózást, a portalanítást, a fertőtlenítést, a lomtalanítást. A kialakított haditervvel nagyon jól sikerült, a magyar muzsika mellett kellemes időtöltésnek bizonyult a szobák rendbe rakása. Elégedettek vagyunk a végeredménnyel, hiszen minden a helyére került, tisztaság van.

Bizakodva reméljük, hogy hamarosan újra programok sorozata veszi kezdetét a HUM Magyar Polgárok Egyesületében. Nekünk, szarajevói magyaroknak szívügyünk a Magyar Ház, mert büszkén állíthatjuk, hogy céljának megfelelően itt mindig otthonra találunk.

Váradi Tünde, petofiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek