Rétvári Bence: Megcsonkítottak minket területileg, de nem csonkíthatnak meg bennünket lelkileg - Külhoni Magyarok
Hírek

Rétvári Bence: Megcsonkítottak minket területileg, de nem csonkíthatnak meg bennünket lelkileg

Idén is zajlik a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programja, melynek keretén belül ösztöndíjban és tanszercsomag-támogatásban részesülnek a magyar iskolába beiratkozott elsősök. Ezáltal mintegy 9000 külhoni magyar iskolakezdőt tudnak támogatni, kifejezve ezzel szüleiknek az elismerést és a köszönetet a magyar iskola választásáért.

Szeptember és december között 400 helyszínen zajlanak az ünnepélyes ösztöndíjátadások. A támogatott összeg 10 ezer forint, melyet magyarországi önkormányzatok, magánemberek, közéleti személyiségek és alapítványok biztosítanak.

A zselízi rendezvényt megtisztelte jelenlétével az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence is, aki nem ismeretlen a településen.

„Az anyaország felelősséget visel a határon túli magyarok sorsa iránt, és támogatni kívánja hosszú távú megmaradásukat a szülőföldjükön. Megcsonkítottak minket területileg 99 évvel ezelőtt, de nem csonkíthatnak meg bennünket lelkileg”
– hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

„Minden lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy a magyar iskolások száma ne csak megmaradjon, de lehetőség szerint gyarapodjon is. Az infrastrukturális fejlesztések és az ösztöndíjak is remélhetőleg hozzájárulnak e célhoz” – tette hozzá Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke.

Őket követően köszönetet mondott Máté Anikó, a zselízi alapiskola igazgatója és Juhász András polgármester is mind a magyar kormánynak, mind pedig a Rákóczi Szövetségnek a támogatásért, mind pedig a szülőknek a jó döntésért.

Az ösztöndíj mellett a Béres Zrt. felajánlásából a Szép magyar ének című könyvet, valamint a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ajándékát, a Cserkészkaland című kiadványt is átvehették az elsősök, illetve szüleik, Az ajándékot egy kedves műsorral viszonozták az apróságok.

Az államtitkár ezt követően megtekintette a zselízi óvoda újonnan elkészült épületét, mely a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programból valósult meg.

Felvidék.ma

Kapcsolodó cikkek