Sporteszközöket kaptak a háromszéki diákok a magyar kormány jóvoltából - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Sporteszközöket kaptak a háromszéki diákok a magyar kormány jóvoltából

124 Kovászna megyei iskola kapta meg a magyar kormány sporteszköz-adományát hétfőn: összesen 193 – labdákat, megkülönböztető mezt, ugrókötelet és bójákat – tartalmazó csomagot.

A program a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kezdeményezésére, a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. támogatásával, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) szervezésében valósult meg.

Hétfőn reggel 8 óra előtt már gyülekeztek a testneveléstanárok, az iskolaigazgatók a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola udvarán, és 8 órakor begördült a hatalmas teherautó a csomagokkal.

Ma Magyarországnak olyan felelős kormánya van, amely jól átgondolt, hosszú távú stratégiával, támogatási politikával, az egyházakkal, szakmai szervezetekkel, önkormányzati vezetőkkel összefogva segíti a nemzeti identitás, a kultúra megőrzésében kulcsszerepet játszó tanintézeteket – fogalmazta meg Kiss Imre az RMPSZ székelyföldi elnöke, Kovászna megyei főtanfelügyelő.

Hozzátette: a közel tíz éve indított tematikus támogatási projektek révén látványosan megváltozott a magyar oktatási hálózat.

Erdély-szerte óvodák, bölcsődék épültek, újultak meg, játszósarkokat rendeztek be, könyvcsomagok érkeztek, több száz pedagógus továbbképzése valósult meg, jelentős anyagi támogatást kapott a szakoktatás. Mint elhangzott: a magyar kormány a testnevelésről sem feledkezett meg, minden határon túli tanintézet részesül sporteszköz csomagban, ahol van magyar tagozat.

Kovászna megyébe 113 elemi tagozatnak szánt csomag, 65 általános iskolásoknak és 15 középiskolásoknak összeállított csomag érkezett. Az RMPSZ megbízásából a csomagok szétosztását koordináló Bajkó Ernő István elmondta: fontosnak tartották, hogy a sporteszközöket etikus gyártótól szerezzék be, ahol nem foglalkoztatnak gyerekmunkásokat, jók a munkakörülmények és tisztességesek a bérek.

A labdák a legmagasabb gyártási minőségben készültek, egyedi arculattal, a nemzeti színek, az államtitkárság tematikus évének, a Nemzeti Újrakezdés Évének logója és az RMPSZ logója díszíti ezeket.

Ezzel azt is kivédik, hogy a labdák elkallódjanak, vagy megjelenjenek a másodlagos piacon, hiszen üzletben nem lehet hasonló terméket vásárolni. A csomagokat arányosan oktatási szintenként osztották el, az elemi tagozaton a diákok létszámát osztották öttel, az általános szinten néggyel, a középiskolában 3,5-tel, mert ez esetben nagyobb a diákok ereje, és ezért nagyobb az eszközök elhasználódása.

A csomagokban a labdák mellett pumpa, megkülönböztető mez, labdatartó háló, bója és állítható hosszúságú ugrókötél is van. Farkas Csaba sport-szaktanfelügyelő kérdésünkre elmondta, a román kormány utoljára tíz évvel ezelőtt biztosított gyereklétszámra lebontva pénzt sportfelszerelés vásárlásra.

Azóta az önkormányzatokra hárul ez a feladat, minden település a lehetőségeihez mérten pótolja a gyorsan elavuló eszközöket. Hatalmas segítség ez a támogatás, hiszen a testnevelés most a járvány miatt is nehéz helyzetben van, az online oktatás miatt rengeteget romlott a gyerekek állóképessége. Ha az országos alaptantervbe rögzített normákat alkalmaznák a tanárok, a diákok többsége megbukna testnevelésből.

Hosszú idő, amíg a gyerekek állóképessége helyreáll, minden eszköz hasznos, ami vonzóvá teheti a testnevelésórákat” – szögezte le Farkas Csaba.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek