Szerbia mától teljesen megnyitja határait - Külhoni Magyarok
Hírek

Szerbia mától teljesen megnyitja határait

A szerb kormány döntése csak a Szerbiába történő belépésre vonatkozik.


Péntektől Szerbia teljesen megnyitja határait a bejövő személyforgalom előtt, vagyis koronavírus-teszt és karantén-kötelezettség nélkül lehet belépni az országba – erről döntött a szerb kormány. A döntés abban a pillanatban érvénybe lép, hogy megjelenik a hivatalos közlönyben.

Szerbia március 15-én hirdetett rendkívüli állapotot, majd a határait is lezárta a ki- és bejövő forgalom előtt. A rendkívüli állapot május 6-án megszűnt, a határok azonban zárva maradtak, csak szigorú előírásokkal váltak átjárhatóvá. 14 napos karantén, 28 napos karantén, ismét csak 14 napos karantén, kormánybizottsági engedély, negatív koronavírus-teszt – ezek vártak az elmúlt napokban és hetekben azokra, akik Szerbiába akartak jönni.

A bizonytalanság péntektől megszűnik, ugyanis a kormány legfrissebb döntése értelmében, a szerbiai és a külföldi állampolgárok is bármilyen megkötés nélkül utazhatnak be az országba a jövőben. Azoknak pedig, akik korábban érkeztek Szerbiába, és 14 napos elkülönítést kaptak, nem kell tovább otthoni karanténban maradniuk. Ez azt jelenti, a határátlépés visszatért a normális kerékvágásba. Vagyis csak majdnem. Ugyanis továbbra is csak bizonyos átkelőhelyek működnek, és a határátkelőkön lázmérést végeznek, ha valakit betegnek találnak, akkor továbbra is karanténra kötelezhető.

Ana Brnabić kormányfő szerint továbbra sem várható, hogy sokan jönnének Szerbiába, hiszen az Európai Unió határai még zárva vannak. „Nem politikai döntéseket hoztunk, és most már nem is kezdünk el politikai döntéseket hozni. A válságstáb döntött így, ez a szakma javaslata volt. A valós és gyakorlati probléma a negatív PCR-tesztekkel az, hogy számos országban egyáltalán nem végeznek tesztelést még kérésre sem, kizárólag akkor, ha már jelentkeztek a tünetek. Úgyhogy mi módosítottunk a döntésen, mert előtte sokan nem léphettek be Szerbiába, és sok függött a belépést engedélyező kormánybizottság döntésének esetlegességén.”

A szerb kormány döntése azonban csak a Szerbiába történő belépésre vonatkozik, azaz a szomszédos országokba való beutazásra még várnunk kell. Aki például Magyarországra utazik, arra továbbra is 14 napos karantén vár a határ másik oldalán, vagy méltányossági kérelmet kell átadnia, amit csak meghatározott esetekben – temetés, vizsga, fuvarozás, üzleti út, bírósági eljárás, orvosi beavatkozás – hagynak jóvá.

A Nyugat-Európába tartók továbbra is átmehetnek az országon a kijelölt útvonalon, ha bizonyítani tudják, az adott országban várja a munkahelyük, illetve az ingázók is zavartalanul folytathatják tevékenységüket. Várhatóan június elsejétől a legtöbb szomszédos ország enyhít a belépési feltételeken.

Pannon RTV

Kapcsolodó cikkek