Szexuális nevelés kizárólag a szülők beleegyezésével – kész az EMSZ gyerekvédelmi törvénytervezete - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Szexuális nevelés kizárólag a szülők beleegyezésével – kész az EMSZ gyerekvédelmi törvénytervezete

Iktatták a gyermekvédelmi törvény módosításáról szóló törvénykezdeményezésüket a bukaresti parlamentben Kulcsár-Terza József és Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) parlamenti képviselői – közölte lapunkkal az alakulat sajtóirodája.

Az EMSZ – RMDSZ-listán mandátumot nyert – honatyái megvizsgálták a hatályban lévő romániai gyermekvédelmi törvényt, különös figyelmet fordítva a gyermekek születési önazonosságának védelmére, s megállapították: bár a törvény ezt garantálja, mégsem tér ki pontosan az önazonosság konkrét elemeire. A most iktatott törvénykezdeményezés erre ad megoldást, amikor a nevet, a gyermek nemét, az állampolgárságát és a nemzetiségét határozza meg az önazonosság alkotóelemeiként.

A kezdeményezés értelmében a nevet és a gyermek nemzetiségét a szülőknek kell meghatározniuk, a nemet pedig, amely férfi vagy nő lehet, a szülést levezető orvos állapítja meg. „Az államnak, illetékes intézményein keresztül, minden körülmények között garantálnia kell a gyermekek jogát ezeknek az önazonosságot alkotó tényezőknek a megőrzéséhez, s ennek megfelelően szexuális nevelésben való részvételük kizárólag a szülők beleegyezésével történhet meg” – szerepel a javaslatban.

A törvénykezdeményezés védelmet biztosít az erőszak és az internetes pornográfia mellett a születési nem megváltoztatásáról és a homoszexualitásról szóló tartalmak ellen is.

Az EMSZ parlamenti képviselői reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a parlament tavaszi ülésszakán sor kerül a törvénykezdeményezés tárgyalására, valamint meggyőződésük, hogy sikerül megszerezni a szükséges többségi támogatást annak elfogadásához. A törvénykezdeményezést első házként a bukaresti szenátus tárgyalja.

Krónika

Kapcsolodó cikkek