Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet - Külhoni Magyarok
Hírek Kárpátalja

Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak, és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba – közölte Szijjártó Péter, a tárca vezetője közösségi oldalán.

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy hétfőn aláírták a Magyarország gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést a Gazprommal. Ez nagy siker, mert egyrészt a mai bizonytalan világban mindennek, ami kiszámíthatóságot biztosít, nagy értéke van, másrészt pedig olyan árformulában állapodtunk meg, mely biztosítja a rezsicsökkentés eredményeinek hosszútávú fenntartását
– jegyezte meg a miniszter.
Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Szijjártó Péter azt írta, hogy mélységesen felháborítja viszont az ukrán kormánynak az a döntése, hogy az Európai Bizottságnál támadják meg a szerződést. A miniszter világossá tette bejegyzésében, hogy az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel, miről állapodunk meg.
Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését – tette hozzá. Szijjártó Péter szerint az ukrán fél lépése barátságtalan, a sok támogatás után – mint a lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása -, amit Ukrajna eddig Magyarországtól kapott. A szuverenitásunk megsértésére tett kísérletet kikérjük magunknak, az ukrán nagykövetet mára a külügyminisztériumba bekérettük – írta Facebook-oldalán a külügyi tárca vezetője.

MTI

Kapcsolodó cikkek