Szijjártó-Sulík találkozó: Minden adott a szlovák- magyar kapcsolatok bővítéséhez - Külhoni Magyarok
Hírek

Szijjártó-Sulík találkozó: Minden adott a szlovák- magyar kapcsolatok bővítéséhez

Hétfőn Révkomáromban találkozott Richard Sulík gazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter magyar külügyi és külgazdasági miniszter. Megtekintették a befejezés előtt álló új Duna-hidat, majd a komáromi városházán tárgyalt a két delegáció.

A tárgyalást követően tartott sajtótájékoztatón Richard Sulík kellemesnek ítélte a miniszteri találkozót. Elmondta, ez volt az első kétoldalú találkozása egy külföldi partnerrel. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalás során a felek között nem voltak vitás kérdések. A fő témák közül kiemelte az energetikai és más infrastrukturális beruházásokat, illetve elmondta, hogy a Baross-támogatásokkal kapcsolatban még tovább folytatják a tárgyalásokat külügyminiszteri szinten.

A szlovák gazdasági miniszter a Baross-programot pozitívnak ítélte, szerinte mindez azért valósulhat meg, mert a korábbiakhoz képest lényegesen javultak az államközi kapcsolatok.

Szijjártó Péter megköszönte, hogy a rendkívüli körülmények ellenére tudtak találkozni, és kiemelte, hogy mindkét fél számára előnyösebb a jó viszony, mintha a kapcsolatainkat a konfliktusok jellemezték. Ebben a helyzetben a kényesebb kérdéseket is meg lehet vitatni.

A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy Szlovákia fontos partner Magyarország számára, hiszen a harmadik legfontosabb kereskedelmi partner, a második legfontosabb exportpartner, és a magyar tőkekihelyezések tekintetében Szlovákia a harmadik legfontosabb célpont.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy kölcsönösen segítették egymás állampolgárainak hazajutását, lehetővé tették a 30 kilométeres határsávban az ingázást, folyamatosan megnyitottak 11 határátkelőt. Megköszönte, hogy Szlovákia engedte érettségizni a magyar középiskolákban tanuló felvidéki diákokat.

A magyar külügyminiszter szerint a sikertörténet folytatódik, augusztusban átadják az új Duna-hidat, befejezés előtt van három új Ipoly-híd, 2022-ig elkészül a Miskolcot Kassával összekötő gyorsforgalmi út. Két ponton új villamos energetikai összeköttetés létesül, a gázkapcsolat kapacitását megháromszorozzák. 2022-re 5 milliárd km3 gáz folyhat Magyarországról Szlovákia felé, amelyen szállíthatják a gázt az addigra elkészülő Török-áramlatból.

Szijjártó kiemelte, minden adott a mindkét fél számára előnyös, a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat további bővítéséhez, amelyben sok múlik a személyes kapcsolatokon.

A magyar külügyminiszter megköszönte, hogy Richard Sulík az Európai Parlamentben nem támogatta a magyarellenes támadásokat.

Szijjártó szerint a mai találkozó jó lehetőség volt a közeljövőben megvalósuló miniszterelnöki találkozó előkészítésére.

Kérdésekre válaszolva mindkét miniszter hangsúlyozta,

legfőbb ideje, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, megszüntessék az utazási korlátozásokat. Ne csak az ingázók, hanem a családtagok is minél előbb újra fel tudják venni a személyes kapcsolatot.

Ma7

Kapcsolodó cikkek