VAN REMÉNY: idén megtöbbszöröződött a tavalyi diáklétszám a magyar iskolák első osztályaiban! - Külhoni Magyarok
Hírek

VAN REMÉNY: idén megtöbbszöröződött a tavalyi diáklétszám a magyar iskolák első osztályaiban!

2020. szeptember 7-én becsengettek a horvátországi magyar iskolákban is, melyekbe idén a tavalyinál jóval több elsős iratkozott be. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy működik a HMDK ösztöndíj-politikája. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) mindig is kiemelt fontosságúként kezelte a horvátországi magyar oktatásügyet, mivel azt megmaradásunk egyik zálogának tartja.

Fontosnak tartják a szülők ösztönzését, hogy azok gyerekeiket magyar iskolába járassák, ezért döntött a szervezet elnöksége úgy, hogy a 2019-2020-as tanévtől ösztöndíjban részesíti a magyar általános iskolába iratkozó első osztályos és ötödikes, valamint az eszéki magyar központ középiskolájába iratkozó elsős diákokat. Az előző években nagy nehezen sikerült megállítani a diákok számának a csökkenését iskoláinkban, valamint a már tavaly sem jelentéktelen összeget idén a többszörösére emelték: az A modell szerint tanulók 20 000 kúnás támogatásban részesülnek. Így a HMDK ösztöndíj-politikájának köszönhetően az előző évhez képest idén jelentősen nőtt a magyar elsősök száma, míg tavaly 4-en, idén már 25-en választották az A modellt.

Az új tanév rendhagyó módon vette kezdetét
Az előző évekkel ellentétben ezúttal a szülőknek, diákoknak és tanáraiknak egy új kihívással, a koronavírussal is szembe kell nézniük. A járványhelyzet miatt ugyanis számos új szabályt (korlátozásokat) kell alkalmazni az oktatási intézményekben.

Eszék
A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK) külön protokollt vezettek be a diákotthon, az óvoda és az iskola részére is. Az intézménybe való belépéskor mindenki testhőmérsékletét megmérik, és belépés után is csak a kijelölt útvonalakon lehet közlekedni.

– Úgy vélem, hogy intézményünk sikeresen alkalmazkodott a kialakult helyzethez, most már csak az a feladatunk, hogy az óvintézkedéseket továbbra is betartsuk. A diákok is fegyelmezetten viszonyulnak az új helyzethez, noha néha föl kell hívnunk a figyelmüket a helyes maszkviselésre – mondta Andócsi János igazgató, aki hozzátette, idén 8 elsős és 10 középiskolás iratkozott hozzájuk, valamint hogy a diákokat egy kiállítás is várta, mely Kós Károly építész munkásságát mutatja be.

Vörösmart
A vörösmarti általános iskolában igyekeztek úgy indítani a tanévet, hogy a gyerekeket minél kevesebb trauma érje. Két külön busszal utaznak, így eleve nem egyszerre érkeznek az intézménybe, és a tízórainál is el vannak különítve egymástól az osztályok annak érdekében, hogy megóvják a tanulók és a tanárok egészségét.

– Az idei év máshogy kezdődött, mint a többi, hiszen a kialakult helyzet miatt nem volt tanévnyitónk. Ami a gyerekeket illeti, igyekeztünk úgy szervezni a mindennapjaikat, hogy a lehető legkevesebbet érzékeljenek a helyzet komolyságából, szeretnénk megkímélni őket a traumáktól – mondta Kollár Kinga igazgatónő, aki hozzátette, hogy idén 15 elsős iratkozott be hozzájuk (11-en az A modell szerint tanulnak – ez magyar tagozat -, 4-en pedig a horvát tagozatra).

Kórógy
A kórógyi iskolában sem okoznak problémát az óvintézkedések, hiszen a kis létszámú osztályokban a gyerekeknek könnyű betartani a szükséges távolságot.

– Iskolánkban szigorú óvintézkedéseket vezettünk be, a gyerekek egész nap az osztályteremben tartózkodnak, csak akkor jönnek ki, ha mosdóba kell menniük. Mivel osztályaink kis létszámúak, ezért a távolság betartása sem jelent gondot – mondta Pálinkás Diana intézményvezető, aki hozzátette, hogy idén három elsősük van.

Laskó
Az iskolakezdés Laskón is eltért a szokásostól, hiszen a diákoknak ezúttal számos óvintézkedést be kell tartaniuk. A buszon csak a számukra kijelölt helyre ülhetnek, mégpedig csak maszkban, és a padok közt is meg kell lennie a szükséges távolságnak.

– Az idei tanévkezdés volt az utóbbi éveket tekintve az egyik legnehezebb, hiszen számos olyan problémával kellett szembesülnünk, amilyenekkel azelőtt nem találkoztunk. Úgy látom, hogy a gyerekek sikeresen alkalmazkodtak és örülnek, hogy végre ismét személyesen is találkozhatnak, hiszen sokan a járvány kitörése óta csak online módon látták/hallották egymást – mondta Kovačević Anna igazgatónő, aki elmondta, hogy a Laskói Általános Iskola 8 elsőst köszöntött idén (3 diák A modelles, 5 a B modell szerint – vagyis két nyelven – tanul).

Iskolatáskát kaptak az elsősök

A Rákóczi Szövetség idén is támogatja az A modell szerinti osztályokba iratkozó elsős diákokat, hogy ezzel is megkönnyítsék a szülők számára gyermekeik első lépéseit az általános iskolában. Az adomány átadását eredetileg néhány hónappal előbbre tervezték, de a veszélyhelyzetre való tekintettel most kerülhetett rá sor. A 60 euró értékű, vadonatúj, anatómiai iskolatáskákat a Rákóczi Szövetség vezetője, Csáky Csongor és munkatársa adták át a HMOMK igazgatójának, Andócsi Jánosnak, aki továbbította azokat a többi magyar iskolába.

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek