Várdaróc: leütötték a kakast, elűzték a telet - Külhoni Magyarok
Hírek

Várdaróc: leütötték a kakast, elűzték a telet

Több százan fordultak meg régiónk legnagyobb farsangi eseményén, a várdaróci kakasütésen. A program keretében szombaton a faluközpontban elevenítették fel a „kakaskodó” hagyományokat, volt kultúrműsor és bál, vasárnap pedig főzőversenyt tartottak.

Míg a tágabb Baranyát illetően a farsang kapcsán a mohácsi busójárás jut sokak eszébe, addig szűkebb pátriánkban, a Drávaszögben a várdaróci kakasütésre asszociálunk a téli ünnepkör kapcsán.

– Várdarócon a 80-as évek közepéig élt ez a farsangi népszokás, majd a háborús és a menekültévek után a helyi ifjúság élesztette újjá. Kultúregyesületünk pedig egy nagyszabású karneváli programot kerekített a történet köré – nyilatkozta lapunknak Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke.

Mint minden farsangi rendezvénynek, így ennek is az egyik funckiója, hogy „elűzze a telet“.

– Ezen a téren is optimisták lehetünk – tette hozzá a főszervező –, szép, napos idő kedvez a kétnapos szabadtéri programnak.

Sokakat mozgatott meg az idei rendezvény is
A kakasütés szombat délutáni programjára rengeteg fiatal érkezett a faluba. A környék magyar általános iskoláiból, illetve drávaszögi és szlavóniai magyar egyesületeinkből is érkeztek „kiskakasok“ szervezett keretek között. Lábadi Károly a Drávaszög lexikonban azt írja, a kakasütés helyszínéül általában valamelyik kocsma előtti tér szolgált – ez most is így van. A Darócz étterem, valamint a főút mellett álló kakasszobor közti téren gyülekeztek a résztvevők, itt zajlott először a „kiskakasütés“, a gyerekek lelkesen álltak sorba, hogy próbára tegyék ügyességüket, el tudják-e találni bekötött szemmel, egy bot segítségével az előttük felállított rongy kakasfejet. Közben élőzene szólt, az iskolások kézműves termékeket árultak standjuk mögül, nagy sikert arattak a lufihajtogatós mutatványosok, és fánkkal kínálták a vendégeket, kb. 3500 farsangi fánkot készítettek a szorgos várdaróci asszonyok.

A felnőtt alakoskodók is hozták a formájukat, a baromfiudvar királyához méltón „kakaskodták“ körbe a lányokat, asszonyokat a téren, és a felvonulás során a falu más utcáiban is, hogy tojást gyűjtsenek. Látványos tömeg alkotta a menetet, melyben részt vettek kicsik és nagyok, jelmezesek és civilek egyaránt. Két lovas kocsi is felvonult, az egyiket Fica János, a másikat Kis József „vezette“. Ők szállították az alakoskodókat, valamint a kórógyi Aranycsárdás és a Twins Band zenekar tagjait, akik zenéjükkel fokozták a hangulatot.

A felvonulás után a felnőttek kakasütése következett. A kakasjelmezes legények lányokat, nőket gyűjtöttek, hogy kiállják a kakasütés próbáját. Ez a feladat végül a kopácsi Balog Bertának sikerült, akit a szervezők egy nagy tortával jutalmaztak.

Jankovics Róbert a szervezők munkáját méltatta
A szabadtéri programok után következett a kultúrműsor, a nézőközönség az ülő- és állóhelyeket is betöltötte a művelődési ház nagytermében. Micheli Zsolt köszöntötte a vendégeket, többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselőnket, Gárdos Béla eszéki magyar konzult, Munk Eriket és Varga Gábort, a Bellyei járás elöljáró-helyetteseit, Bokor Bélát, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány (Pécs) kuratóriumi elnökét.

Jankovics Róbert is szólt a közönséghez, elismerően beszélt a szervezők lelkes és lelkiismeretes munkájáról, amelynek eredményeképpen már tizennyolc éve van kakasütés, és amelynek köszönhetően vált ilyen színvonalas rendezvénnyé. Elmondta továbbá, ez a közösségi összefogás arra ösztönzi, hogy a továbbiakban is támogassa az egyesületet, a falut.

Majd a fellépők következtek a színpadon: a várdaróci kultúregyesület két gyermektánccsoportja, melyek közül a fiatalabbak most léptek színpadra először, az Alfalusi Ifjúsági Táncegyüttes, a bogarasi (Vajdaság) citerazenekar és a birjáni (Magyarország) népi táncegyüttes, végül pedig az újbezdáni színjátszók csaltak mosolyt a közönség arcára saját rendezésű zenés színdarabjukkal, melybe a kakasütés néhány elemét is beleszőtték. Az est vacsorával és bállal ért véget.

Huszonkilenc csapat az idei főzőversenyen

Idén második éve, hogy a Várdaróc Magyar Kultúregyesület kétnaposra tervezte a kakasütést. A vasárnapi programban kapott helyet a kakaspaprikásfőző-verseny. Huszonkilenc csapat mérte össze főzőtudományát, közülük a zsűri a kopácsi Farahó Zsolt főztjét értékelte a legjobbnak, a laskói Munk Erik ezüstértmes, Munk Renátó pedig bronzérmes lett. Az első három helyezett nyereményeinek a részét képezte a laskói általános iskola diákszövetkezetének ajándéka is.

A kakasütés a HMDK, a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap és a Bellyei járás támogatásával valósult meg.

Új Magyar Képes Újság

Kapcsolodó cikkek