Zenés-fáklyás felvonulással ünnepelték Mátyás királyt Kolozsváron - Külhoni Magyarok
Hírek

Zenés-fáklyás felvonulással ünnepelték Mátyás királyt Kolozsváron

A Kolozsvári Mátyás Napok fő programpontjaként idén sem maradt el a középkori hangulatot idéző zenés-fáklyás felvonulás. Hunyadi Mátyás születésének 577. évfordulóján Kolozsvár magyar közössége vasárnap este ismét együtt ünnepelte a város legnagyobb szülöttjét.

A szervező Kincses Kolozsvár Egyesület 600 fáklyát osztott ki a Farkas utcai templom előtt összegyűlt tömegnek, amely a Minorita és – részlegesen lezárt – Deák Ferenc utcán végig haladva ért a Főtérre.

Biztonsági okokból 14 év alatti gyerekeknek nem ajánlották, hogy fáklyát gyújtsanak, viszont arra biztatták őket, hogy hozzanak lámpást magukkal, ezzel is emelve a felvonulás „fényét”. A „szófogadó” gyerekek pedig különböző méretű és formájú lámpásokkal világították meg a kincses várost. Ugyanakkor az esemény keretében korabeli fegyverek másolataiból leadott díszsortűzzel tisztelegtek Mátyás előtt a király főtéri lovasszobra előtt.

Bár a dobpergés hallatán és a fáklyaláng láttán néhány román járókelő sámánista szertartásra tippelt, rövid felvilágosítás után érdeklődéssel követte a felvonulást, és megköszönte a tájékoztatást. A népes tömeg a fáklyaláng eloltását követően elsétált a reneszánsz király szülőházáig (Corvin Mátyás itt látta meg a napvilágot 1443. február 23-án), ahol fúvóskoncertre került sor.

Krónika

 

Kapcsolodó cikkek