30 éves az amerikai magyar koalíció – Lauer Rice Andrea visszatekintése - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

30 éves az amerikai magyar koalíció – Lauer Rice Andrea visszatekintése

A rendszerváltás idején szorosan összekapaszkodott az Egyesült Államok és Magyarország. Azóta ez a kulturális, politikai, gazdasági kapcsolat erősödött, a technikai lehetőségeket kihasználva a távolság sem érezhető közöttük. Egy nagyon fontos lámpásként világít Washington DC-ben és Budapesten az Amerikai Magyar Koalíció. A vezetőség tagjai követik az alapítók koncepcióját, tisztelegnek a magyar történelem előtt, és folyamatosan azon munkálkodnak, hogy egy erős és fiatal generációt neveljenek a kétoldali kapcsolatok sikeres továbbadására.

Az amerikai diaszpóra legnagyobb ernyőszervezete, több mint 38 ezer tagot számlál a közösségük. Andrea úgy véli, hogy ez az évfordulós esztendő nagyszerű alkalom arra, hogy visszanézzenek a mögöttük lévő időszakra, az eredeti céljaikra. Azon kívül, hogy számot vetnek a három évtizedről, az új lehetőségekre és kihívásokra is koncentrálniuk kell.

1991-ben nem csak Közép- és Kelet-Európa volt átmeneti időszakban, a rendszerváltást megérezte az amerikai magyar közösség is. Utóbbi számára azt jelentette, hogy a jövőben ők lesznek a híd az Anyaország és az Egyesült Államok között, valamint egy összetartó kapocs az amerikai magyar szervezetek számára. Úgy politikailag, mint gazdasági, kulturális és oktatási területen szükség volt egy erős szervezetre Washington DC környékén.

„Kihozzuk a legjobbat mindenkiből, amikor együtt vagyunk.” – a koalíció vezetősége más-más államokban él Amerika-szerte, de az együttműködésükre ez nem nyomja rá a bélyegét. A működésért két iroda felelős, az egyik Washington DC-ben székel a Kossuth Házban, a másik pedig Budapesten. A koalíció főbb feladatai a vezetőképzés, közösségfejlesztés, egyetemisták támogatása ösztöndíjprogramokkal és gyakornoki lehetőségekkel, információközvetítés a magyar kisebbség emberi jogai kérdéseiben.

Andrea bár nem volt ott a megalakulásnál, összegyűjtötte azokat a mérföldköveket, amelyre a harminc év alatt a legbüszkébbek lehetnek. Az első ilyen volt a NATO-csatlakozás, amelyet több mint ötéves tárgyalás előzött meg úgy Magyarországon, mint Amerikában. Amikor felmerült Magyarországon a NATO csatlakozási kérdés Magyarországon, a koalíció három konferenciát szervezett az Anyaországban. A szerződés aláírását ünnepnek élték meg, ahogy azt is, amikor a vízummentesség ügyében jártak el, vagy fiatalok számára bonyolítottak emberi jogi workshop-ot. A Hungarian Americans Together (HATOG) konferencia szintén az Amerikai Magyar Koalíció nevéhez fűződik, tíz amerikai városban rendezték meg, a legnagyobb létszám – több mint 85 szervezet képviselője – San Franciscó-ban jött össze.

A koalíciónak van néhány évente megrendezésre kerülő programja: egyik ezek közül a jótékonysági gála, amelynek keretein belül díjazásra kerül egy arra tetteivel rászolgált ember vagy szervezet. Az esten befolyt adományokat az ösztöndíjprogramba beválogatott, tehetséges és jó tanulmányi eredményeket felmutató fiatalok között osztják szét. A következő rendezvényük a Gála vacsora október 7-én lesz online formában. A hagyományos Mikulás napi vacsora idén is megrendezésre kerül, december 3-án az Amerikai Nagykövetségen. Remélik, hogy az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, hogy személyesen üdvözöljék egymást.

A szervezet számára nem csak a saját kerek évforduló teszi különlegessé 2021-et, hanem az is, hogy a száz éve áll hivatalos diplomáciai kapcsolatban egymással az Egyesült Államok és Magyarország. 65 évvel ezelőtt tört ki Magyarországon az 56’-os forradalom. Lauer Rice Andrea Pigniczky Rékával közösen indította a Memory Project nevű kezdeményezést 6 évvel ezelőtt. Céljuk megszólítani ötvenhatos generációt, hogy az ő történeteik ne merüljenek feledésbe, hanem a rögzítve legyenek a következő nemzedékek számára.

A hőseink előtt való tiszteletadás jeléül az Amerikai Magyar Koalíció és Georgia állam magyar közössége szoboravatásra készül. A közösségi projekt egy éve indult, azóta a megvalósításhoz szükséges 75 ezer dollár több mint egyharmada gyűlt össze. A tervek szerint október 23-án avatják majd fel az embernagyságú gránitemlék a georgiai kormányzó és az amerikai magyar nagykövet úr jelenlétében. A családok és szervezetek figyelmébe ajánljuk diaszpóra-szerte, hogy az 1000 dollárt elérő támogatások esetén felvésésre kerül majd az adakozó neve az emlékműre.

Az Amerikai Magyar Koalíció közösségi oldalán és weboldalán tájékozhatnak a segítségnyújtás pontos részleteiről, és a szervezet aktuális híreiről.

Dorgay Zsófia, Bocskai Rádió

Kapcsolodó cikkek

  • Rákóczi Gála 2023

    A kanadai Rákóczi Alapítvány fennállásának idén a 70. évfordulóját ünnepli. Az Alapítvány egyik alappillére a külhoni magyar diákok nemzeti

  • Tánctábor Healesville-ben

    Hétvégi tánctáborban vehettek részt a Kultúr Körben táncoló gyerekek, a szervezet rendezésében. Péntek délutántól vasárnap délelőttig rophatták a parkett