Köszönöm, guildfordi Magyar Iskola! - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Köszönöm, guildfordi Magyar Iskola!

A Kőrösi program szeptemberben indult külföldi programszakasza lassan végéhez közeledik, lezárul a kilenc hónapot felölelő együttlét és munka Anglia és számos más ország magyar közösségeivel, velem együtt összesen kb. 150 ösztöndíjas számára.

A fizikai távollét sajnos már korábban, márciusban kezdetét vette a járvány következtében, így a távkapcsolat maradt az egyetlen kapocs a válságos időben. Itthonról, továbbra is főként tananyagok szerkesztésével segítem a guildfordi hétvégi iskola közösségét a korona vírus óta bekövetkezett iskolai bezárások óta.

Öröm az ürömben, hogy a tanárok, a gyermekek és szülők lelkesedése, továbbá a technika segítségével hetente 7 csoportban megvalósulhatnak a virtuális tanórák, illetve foglalkozások, így a gyermekek és felnőttek továbbra is rendszeresen gyakorolhatják a magyar nyelvet ezeken keresztül. Ez egy nagyszerű küldetés, és örülök, hogy a részese lehetek ennek a közösségi összetartásnak, mely távol a magyarországi otthontól is működik magyarok és magyar leszármazottak között.

A kultúra és a kulturális értékek közvetítése, közösségben való rendszeres megélése, a nyelvtudás erősítése, közös használata, mind a magyarságtudat része. Nagyon fontos feladat, hogy ezt erősítsük, s közvetítsük a diaszpórában élő fiatalabb generációk felé, ezért is jelentkeztem segítőnek, hogy hazámat képviselve szerepet vállalhassak e nemes feladatban.

Nagyon örülök annak a szerencsének, hogy a Guildfordba kerülhettem, mert az iskolai közösség mellett a települést is nagyon megszerettem.

A Magyar Tanoda és Játszóház már több, mint 11 éve működik magyar szigetként Angliában, professzionális tanári csapattal, példamutató szervezettséggel. A kisebbek 5 korcsoportján kívül a nagyobbaknak lehetőségük van az ECL magyar nyelvvizsga-felkészítő csoportba járni, és a felnőttek is külön csoportban tanulhatják magyar nyelvünket. Aki magyar néptáncot szeretne tanulni, az is megtalálja a helyét a néptánc csoportban, lehet könyvet kivenni a könyvtárból, részt venni rendezvényeken, koncerteken, magyar ünnepi programokon, ahol – egy évben többször is – meghívott magyarországi vendégművészek lépnek fel.

Visszatekintve arra, mennyi mindent éltünk át közösen ebben a tanévben kéthetente szombatonként és a Magyar Iskola és Kulturális Egyesület szervezésében:

kézműves műhelyek,
közös néptánc,
könyvtári mesék,
a Solti György Zeneiskola növendékeinek vonószenekar koncertjei,
mikulás ünnepség és a Holle anyó bábelőadás,
farsang,
Gryllus Vilmos koncertjei,
március 15-i megemlékezés és műsor,
a felnőttekkel például az Ady est,
vagy a márciusi táncház.
Beszélgetések, játék, sok-sok fénykép, megható és vidám pillanatok. Nehéz mindezt szavakba önteni.

Kívánok továbbra is sok-sok közös élményt, programot és sikeres iskolai napokat a guildfordi Magyar Iskolának!

Nem utolsósorban pedig szeretnék ezúton is köszönetet mondani az iskola vezetőjének és mentoromnak, Chambers Máriának szakmai együttműködéséért és támogatásáért.

Az iskola további programjairól információk:

maria.chambers@hcaguildford.org.uk

www.hcaguildford.org.uk

www.magyartanodaguildford.org.uk

https://www.facebook.com/HCAGuildford

https://www.facebook.com/HCAGuildford/events

Kardulesz Rita, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek