Megemlékezés az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcról Jaraguá do Sul-ban - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Megemlékezés az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcról Jaraguá do Sul-ban

2020. március 15-én a helyi Magyar Egyesület szervezésében ünnepi megemlékezésre került sor a Dél-Brazíliában található Jaraguá do Sul városában. Tisztelegtünk az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hősei előtt, majd a megemlékezést követően a helyi Dunántúl néptánccsoportot köszöntöttük, fennállása 25. évfordulója alkalmából.

Március 15-én kora reggel a Malwee parkban gyűltek össze Jaraguá do Sul város magyarságának képviselői. A közel 1,5 millió négyzetméteren elterülő csodaszép trópusi Malwee park Brazília egyik legnagyobb lakott területen található zöldövezeti létesítménye. Az atlanti esőerdőben 16 tó, 40 ezer fa és 133 féle madár található. A trópusi park egyik elrejtett részében tartottuk a megemlékezést, ahova – a nemzeti összetartozás jegyében – kitűztük a 2015 márciusában a magyar parlamenten lobogó nemzeti színű zászlót. A lobogót Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke ajándékozta pár évvel ezelőtt a jaraguá-i magyar közösségnek. Annak érdekében, hogy a késői brazil nyár forróságát elkerüljük, már reggel 8 órától megkezdtük az ünneplést.

A magyar Himnusz felcsendülése után, Alfredo da Silva Pinter, a Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület elnöke nyitotta meg az ünnepséget. Ezt követően ünnepi előadásomban a jelenlevőknek összefoglaltam az 1848. március 15-i nap történéseit, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc jelentőségét. Portugál nyelvű fordításomban Petőfi Sándor Nemzeti Dalát és a 12 pontot is kézhez kapták az résztvevők. Amauri Steinmacher tiszteletbeli magyar konzul ünnepi beszéde után egy rövid séta következett a magyar és brazil zászlóval a trópusi környezetben, ily módon is tisztelegve a márciusi ifjak előtt. A program további részében a Jaraguá do Sul-i magyarok megtanulhatták a kokárdakészítés csínját-bínját, a gyermekek pedig az eseményhez kapcsolódó szebbnél szebb rajzokat készítettek.

Ezen a napon, 2020. március 15-én ünnepelte a helyi Dunántúl néptánccsoport megalakulásának 25. évfordulóját. Megismerhettük a tánccsoport történetét, felköszöntöttük a táncosokat majd együtt elfogyasztottunk egy jóízű ebédet.

Somogyi Kinga, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek