Óvoda online? - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Óvoda online?

Ne viccelj… Óvoda online? – volt az első gondolatom. Bármilyen hihetetlennek tűnt még néhány hónapja, hogy 2-6 éves gyerekeknek óvodai foglalkozásokat tartsak online, ez kezd a kicsik és nagyok hétköznapjainak természetes részévé válni.


Mondanom sem kell, mennyire fontos lenne ilyen pici gyerekeknél a bizalom kiépítéséhez, a szeretetteljes óvodai légkör kialakításához, az ismerkedéshez, az együttműködéshez a személyes kapcsolat. Különösen azért is, mert sok kisgyerek még nem nagyon szólal meg magyarul.

Ehelyett online mutatkoztunk be egymásnak, virtuálisan ismerkedünk; és érezzük jól magunkat – magyarul. A legkisebbeknél anyuka és apuka segítségével. Mert erről szól itt az óvoda; a közösségről. Olyan kapcsolatok kialakításáról, ami egy életen át kíséri a diaszpórában élő magyarokat. Olyan kapcsolat, ami itt Buenos Airesben már az óvodában elkezd bimbózni, és kitart a Zrínyi Ifjúsági Kör foglalkozásain, a cserkészkedésen és a néptáncórákon keresztül egy életen át.

Ezért tehát óriási felelősséget érzek abban, hogy ezek a pici gyerekek, akiket hetente megkapok néhány órácskára, minőségi együttlét keretében, figyelmüket lekötve, jól érezzék magukat; EGYÜTT. Lehessen ez számukra online is egy olyan alkalom, amit várnak – mert láthatják egymást –, amit együtt élhetnek át, tapasztalhatnak meg, és ahol közösen tanulhatnak újabb és újabb dolgokat. Ebben igyekszem őket és a családjaikat szolgálni.

Nagy boldogság, hogy az óvodánk híre elért Bariloche és Mendoza mellett Uruguayba, Montevideóba is, így újabb gyerekekkel bővült a kis csapatunk. Hála Istennek, már 15-en vagyunk!

A készülésben az jelenti számomra a legnagyobb kihívást, hogy egyszerre tudjak megfelelni mind a kétévesek mind a hatévesek igényeinek, mind a mondókákkal, mind az énekekkel. Amint összegyűlünk, egy mondókával köszöntünk mindenkit, egyesével, aztán énekelünk, mondókát tanulunk, játszunk. Mindig olyan éneket és mondókát választok, amit el tudunk játszani, mutogatni; fontos, hogy szemléletes legyen. Mindig van egy-két fejlesztő játék, mint például a hangfelismerő játékok. Ezt a gyerekek nagyon élvezik. Fontosnak tartom megörökíteni ezeket az alkalmakat, hogy a gyerekek visszanézve az óráról készült videót, a szüleikkel is ismételni tudják a tanultakat. Minden alkalomhoz prezentációt készítek, ami a távolból segíti azokat a gyerekeket is a foglalkozás követésében, a megértésben, akik még kevésbé beszélnek magyarul.

Bízunk benne, hogy mielőbb lesz alkalmunk személyesen is találkozni, addig viszont kreatívan kihasználjuk az online foglalkozásokban rejlő lehetőségeket.

Vágási-Kovács Anna, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek

  • Húsvét a tengerentúlon

    Az amerikai húsvét ma már jellemzően nem – ahogy jó ideje a magyarországi sem – Jézus kereszthaláláról és feltámadásáról