GPS: S26 1.764, E028 8.7186
Cím: 50 Dane Road, Midrand (Johannesburg), 1685
Honlapcím: www.hungarianallianceofsouthafrica.com
Email cím: hungarianalliance@gmail.com
Intézményvezető: Pleskó László

A Magyar Tanya a dél-afrikai magyarokat képviselő Dél-Afrika-i Magyar Szövetség székháza, amely kulturális, szabadidős és sportrendezvényeknek ad otthont.

A Magyar Tanya földterületére a foglalót 1974-ben helyezte le a dél-afrikai magyar közösség, a föld telekkönyvi átírására ezt követően 1976-ban került sor a Magyar Szövetség nevére. Az építkezést 1979-ben kezdték meg.

Nagy büszkesége a dél-afrikai közösségnek, hogy van egy hatalmas alapterületű Magyar Tanya, ahol a magyarok rendszeres összejöveteleket tarthatnak, együtt tudnak ünnepelni, megemlékezni és szabadidőt eltölteni. A Tanya elhelyezkedése szimbolikusan félúton található, Pretoria és Johannesburg, a két nagyobb magyar közösségnek illetve a Követségnek otthont adó városok között. A Tanyán a főépületen kívül egy focipálya, egy röplabdapálya, egy úszómedence (átalakítás alatt), kápolna, játszótér és 56-os emlékmű található, valamint egy gondnoki lakás.

A főépületben konyha, könyvtár, egy nagy és egy kisterem található, színpaddal és bárhelyiséggel. Billiárd, csocsó és tollaslabda szolgálja a kilátogatók kényelmét és szórakozását. Időjárástól függően a színpadon, bent, vagy a szabadtéren kerülnek megrendezésre az ünnepek, megemlékezések.

Finom magyar ételek főzése mellett, sütni való kolbászt és savanyúságot is készítenek, így sokan azért látogatnak ki vasárnaponként a Tanyára, hogy jóféle magyar ételeket ehessenek.

Juhász Ágnes

Fotó: Dr. Kiss Ákosné