GPS: S25° 52.5939′, E028° 12.8206′
Cím: Irene / Centurion, Nellmapius, 0062

Az 19. századi aranyláz Afrikába vonzott kalandvágyó magyarokat is. Az első híressé vált magyar származású férfi Lajos Hugó Nellmapius volt, aki – eltekintve a furcsa nevétől – büszkén vallotta magát magyarnak. Budapesten született és Bécsben szerzett mérnöki diplomát, mielőtt 1870-ben Kimberly-be érkezett és gyémántbányában vállalt munkát.

Később Transvaal tartományba költözött (ma Gauteng) és aranyásásába kezdett. Apránként vásárolt fel kisebb, majd nagyobb aranybányákat. Különleges robbantási technikájáról vált híressé és Dél-Afrika szerte számos bányatulajdonosnak dolgozott, így szerezve nevet magának a bányászati iparágban.

1875-ben talált egy 3,44 kg-os aranyrögöt, amelyet Voortrekker Nugget-nek nevezett el. Sokáig ez volt a legnagyobb aranyrög Dél-Afrikában. Nellmapius nem csak gazdag, hanem befolyásos emberré vált az országban: Paul Kruger, a Transvaal-i Köztársaság elnökének szorosabb baráti köréhez tartozott. Az Irene nevű falut, amely a mai napig élő település 20km-re Pretoriától, az alapító Nellmapius a lányáról nevezte el.

Juhász Ágnes