GPS koordináta: 38° 12′ 47.1″ S 144° 58′ 49.2″ E
Cím: 121 -123 St Georges Rd, Fitzroy North, Victoria, 3068
Intézményvezető: Nt. Dézsi Csaba

A North Fitzroy‐i Gyülekezet Ausztrália első magyar református gyülekezete, mely kezdetben Parkvillei Presbiteriánus templom tartotta a magyar református istentiszteleteket 1949-1952 között. 1970-ben vásárolták meg az Anglikán Egyháztól a North Fitzroy-­‐i Szent Lukács templomot, mely ma is a melbournei gyülekezet, sőt az egész ausztráliai magyar református közösség lelki központja.

A templom Melbourne szívében fekszik, mintegy 5 kilométerre a világváros üzleti és kulturális központjától.

A templom építőanyaga nagyrészt kő és tégla, de a hátsó fal fából készült. Az épület sok érdekes építészeti tulajdonságot hordoz, melyek közül a leglátványosabb a front aszimmetrikus volta, egy domináló igen magas toronnyal, amelyet egy háromszög alakú neogótikus front és egy kisebb torony ellensúlyoz. Az ablakok, kapuk ugyancsak neogótikus jellegűek, amelyet angol építészeti elemek egészítenek ki.

A templombelső is eklektikus, részben neogótikus részben korai modern stílusú színházteremszerűen a szószék fele lejtő padlózattal.

A templom mellett található a Bocskai Gyülekezeti Központ is, mely irodahelységekkel, tágas gyülekezeti teremmel rendelkezik, ahol számos társadalmi és kulturális rendezvényt tartanak a magyar közösség csoportjai.

( Bocskai Gyülekezeti Központ )

Nt. Dézsi Csaba