GPS: 30° 29′ 36.8″ N 91° 25′ 3.5″ W
Cím: 29025 LA Highway 43, Amerikai Egyesült Államok

Fotó: Dudda Roland

Árpádhon Louisiana északkeleti részén található, Albanytól keletre, a „Floridai Egyházközösségek“ területén. Ezek az községek valaha Florida államhoz tartoztak. Az első magyar bevándorlók Amerika északi területein találtak megélhetést, később kerültek a déli államokba. Árpádhon környékére – amely még nem létezett- a Brackenbridge fűrészipari cég hívta a magyar munkásokat. A cég később megszűnt, a magyarok azonban maradtak és mezőgazdasági termelésbe fogtak. Árpádhon környékén eper termesztésébe kezdtek.

Fotó: Dudda Roland

Árpádhonban két templom találtható. A Szent Margit katolikus templom és a Magyar Presbiteriánus Templom. A Szent Margit templom egy 20 holdas területre épült, amelyet Juhász József adományozott az egyházközösségnek. A templomot 1912. szeptember 8-án szentelték fel. 1927-töl önálló plébánia lett, amelyhez iskola is tartozott. Minden szerda délután apácák tanították a katekizmust a magyar gyerekeknek. A másik magyar templom az Albany Presbiteriánus Templom. 1907-ben épült a Brackenbridge Fűrészipari Cég által adományozott területen. Eredetileg református templomnak épült, a hívek azonban New Orleansi Presbitériumhoz csatlakoztak. A vasárnapi iskola magyar nyelven folyt, egészen 1965-ig. Az ezt követő években két nyelven – angolul és magyarul- folyt az istentisztelet, ma pedig már csak angol nyelven hallgatható meg, még akkor is, ha a templom neve hivatalosan Presbiteriánus Magyar Templom.

Fotó: Dudda Roland

Új közösségi ház, magyar tánccsoport őrzi a magyar hagyományokat. A könyvtárban magyar nyelvű könyvek kölcsönözhetők ki, minden esztendőben megrendezésre kerül a szüreti bál, ahol magyar táncokat ad elő a tánccsoport.

Fotó: Dudda Roland

http://rolanddudda.weebly.com/magyar-falu-louisianaacuteban

hanganyag, rádió:

http://www.afoldgomb.hu/images/stories/audio/vilaglato/gazdi_20140821.mp3

Dudda Roland