GPS: 33° 42′ 49.9″ N 86° 46′ 43.6″ W
Cím: Budapest, Tallapoosa, Georgia 30176, Egyesült Államok

Budapest, Georgia egy kis, hét épületből álló település Haralson megyében, az Amerikai Egyesült Államokban, Georgia államban. Budapest a 78-as főúton érhető el kb. 5 mérföldnyire délkeletre a georgiai Tallapoosától. Budapest kicsinysége miatt a főúton nem jelölik a település nevét.

Az 1880-as évek végén új bevándorlók érkeztek Georgia államba: a magyarok. Ralph L. Spencer, egy Connecticutban született úriember hívására érkeztek. Az ő terve az volt, hogy Haralson megye dombjain szőlészeteket hoz létre, és ehhez olyan európai bevándorlókat keres, akiknek van valamilyen tudásuk a borkészítésről. A magyar közösség Pennsylvaniából érkezett, ahol bányákban dolgoztak. Spencer ajánlata visszautasíthatatlan volt: a borkészítésért cserébe olyan ágazatban dolgozhatnak, ami a hazájukra emlékezteti őket, ráadásul földeket is kaptak. A századfordulóra már körülbelül 200 család költözött a vidékre, akik a legnagyobb településüket a magyar főváros iránti tisztelet jeléül Budapestnek nevezték el. Később még két települést neveztek el a környéken, egyik a Tokaj, a másik a Nyitra nevet kapta.

Kép: http://abrazios.blog.hu/2012/02/29/amerikai_magyar_telepulesek

Az itt élők idővel házakat, utcákat, üzleteket építettek, majd iskolát, katolikus templomot, temetőt, és egyéb közösségi intézményeket is. A vidékre jellemző klíma miatt a borászat virágzott. A helyiek jól éltek, és tevékenyen részt vettek a környék fejlődésében is, hiszen segítségükkel lett egyre nagyobb vállalat a Georgia Vineyard Company. Spencer még egy katolikus papot is meghívott a környékre, hogy a magyarok lelki szükségleteit kielégítse.

A környékbelieknek nem tetszett a magyar közösség életmódja, valamint hogy nem beszélték az angol nyelvet. Rengeteg előítélet volt a magyarokkal szemben, sőt, a helyiek le is nézték a messziről jött borászokat. 1908-ban Georgia Államban szesztilalmi törvényt hoztak (Prohibition Act in Georgia), és ennek következtében hanyatlásnak indult a bortermelés. A magyarok, akik elveszítették a megélhetésüket, visszaköltöztek északra, ahol ismét csak bányákban tudtak dolgozni.

Kép: http://abrazios.blog.hu/2012/02/29/amerikai_magyar_telepulesek

 

A Georgia Történeti Társaságnak köszönhetően egy emléktáblát helyeztek ki az egykori település közelében. Mára azonban a táblát megrongálták, így csupán a temető maradt meg. A temetőben még ma is olvashatók olyan nevek, mint például: Radó, Fekete, Lakatos, Polyák. 2008-ban egy társaság kitakarította a temetőt, hogy az ott nyugvók valóban békében nyugodhassanak. Terveik között szerepel az is, hogy visszaállítják az emléktáblát, és a temető előtti utat Budapest Cemetery Road-nak keresztelik át. Azt is szeretnék elérni, hogy a temetőt történelmi helynek nyilvánítsák.

Forrás: http://abrazios.blog.hu/2012/02/29/amerikai_magyar_telepulesek