GPS: 42°21’28″N 71°3’19″W
Cím: Liberty Square, Boston, 02109
Alkotója: E. György Hollosy
Alkotás, felavatás éve: 1986

A Massachusetts-i Magyar Egyesület ’81-ben felvetődött ötletét, megvalósítását ‘83-tól a Szobor Bizottság irányította, amely a gyűjtésen túl a művészeti pályázatokat is koordinálta. Számos jelentkezés érkezett, amelyet a Bizottság először nyolc döntősre szűkített, majd közülük választotta ki Hollósy György magyar származású kansas-i szobrász “Aspiration for Liberty” (Törekvés a szabadságra) című munkáját. Az Aspiration of Liberty három alakján keresztül a forradalom tragédiáját és a szabadság reményét jeleníti meg.

Az emlékműnek a Boston Art Commission és a Liberty Square Associates segítségével Boston belvárosában, a Liberty Square-n találtak helyet. Ezen a szimbolikus helyszínen összefonódik az amerikai és magyar történelem, ahogy az emlékmű talapzatán elhelyezett emléktáblák is mutatják. Az első emléktábla a Liberty Square történetét mutatja be. 1765-ben ezen a téren állt az a brit vámhivatal (stamp office), amit a bostoniak leromboltak, hogy így tiltakozzanak az új vámok bevezetése ellen. Ez az esemény az amerikai forradalom előfutára volt. A tér tehát a bostoniak számára a szabadságra való törekvéshez kapcsolódott, talán ezért is választották pont ezt a teret 1793-ban a francia forradalom ünneplésére. A tér ekkor kapta a Liberty Square (Szabadság tér) nevet.

A második emléktábla John F. Kennedy beszédéből származik, amit az 56-os forradalom első évfordulóján tartott. Akkor még szenátorként, Kennedy következőképpen fogalmazta meg az 56-os forradalom jelentőségét: “October 23, 1956 is a day that will live forever in the annals of free men and nations. It was a day of courage, conscience and triumph. No other day since history began has shown more clearly the eternal unquenchability of man´s desire to be free, whatever the odds against success, whatever the sacrifice requires.” (1956 Október 23. egy olyan nap, mely örökre beíródott a szabad emberek és nemzetek krónikájába.

A bátorság, a lelkiismeret és a diadal napja volt. Nem volt még egy olyan nap a történelem kezdete óta, mely tisztábban szemléltetné az ember örökké olthatatlan szabadságszomját, legyen bármennyire is csekély esély a sikerre, követeljen az bármennyi áldozatot is.) Az emlékmű talapzatát díszítő ajánlás kapcsolja össze Kennedy gondolatát és a szobor reményre utaló üzenetét: “To commemorate those who never surrendered. Hungary, October 1956.”

További érdekesség még, hogy a szobor kicsinyített másolata megtalálható a Nemzeti Múzeumban, Budapesten.

Kurucz Dániel