GPS: 42° 18` 6” N 83° 0` 57” W
Cím: 790 Hanna Street East, Windsor, NBX 2N6

1948-ban Ft. Gáspár Márton plébános vezetésével valósult meg a windsori egyházközség régi vágya, hogy „olyan termet kell építneni, amelyben minden windsori magyar belefér”. Az építkezés 1950-ben kezdődött meg, éppen abban az évben, amikor Mindszenty kardinálist életfogytiglan fogságra ítélték. Természetes volt tehát, hogy a Szent Antal Egyházközség hívei új művelődési házukat a kardinális tiszteletére Mindszenty Hallnak nevezték el. 1951. május 8-án Anyák napja ünnepén nyitotta meg kapuit a windsori Mindszenty Hall. 1988. december 1-én a magyarság nevében a gyülekezet egy csoportja, a Hungarian Christian Women’s League megvásárolta a püspökségtől az épületet és a további négy évben ez a női kör vezette az intézményt. 1992. februárjában megszavazásra került a név kibővítése, így az intézmény azóta a Magyar Kultúrközpont Mindszenty Hall nevet viseli. Ebben az évben került Veres Zoltán elnöki székbe, aki azóta is töretlenül látja el tisztségét. Ez idő alatt az eredeti épület teljes renoválásra került, valamint a Kultúrház területe 2 teleknyi parkolóval és parkkal bővült ki.

 

Jelenleg a Kultúrházban több művészeti csoport is működik, többek között néptánc, irodalmi kör, időszakosan színjátszó kör és népdaléneklő kör, valamint legújabb szakkör a sakk. Legnagyobb ünnepeik és rendezvényeik az Anyák napi és karácsonyi ünnepség, valamint a Carrousel – Festival of nations. Nagy hangsúlyt kap az év során három nemzeti megemlékezésük: március 15., augusztus 20. és október 23. Mindezek mellett megünneplik a Magyar Kultúra Napját, a Magyar Költészet Napját és a Magyar Nyelv Napját is. Természetesen adománygyűjtő rendezvényeik is vannak az év folyamán: ételvásár és több adományozó bál (Sándor/József, szüreti bál, Erzsébet/Katalin bál és Szilveszteri mulatság) is megrendezésre kerül. Nemcsak a magyar kultúra ápolása fontos a közösség számára, külön események alkalmával ünneplik a klasszikus zenei világ kiemelkedő művészeit, ezenkívül hívnak meg több nemzetiségi művészeti csoport is vendégszerepelni.

 

A Kultúrház igyekszik ápolni a magyar-magyar kapcsolatokat határoktól függetlenül. Teszi ezt a kanadai határ másik oldalán élő amerikai-magyar közösséggel és teszi ezt a Kárpát-medencében élő magyarokkal is csereprogramokon keresztül. Részt vesz a Kőrösi Csoma Sándor Program és Julianus Programban is. A Kultúrház legfontosabb célkitűzése a magyar kultúra terjesztése és a magyar emberek helyi közösségének erősítése az alábbi szállóigévé vált sort szem előtt tartva: „Szeresd fajtádat, szolgáld népedet!”

Veres Zoltán, Magyar Kulturház Mindszenty Hall elnöke, Veress Janka Kőrösi Csoda Sándor Program ösztöndíjasa