GPS: 45°24’53.3”N 75°41’27.2”W
Cím: 299 Waverley Street, Ottawa, Kanada

Ottawa egyik magyar vonatkozású köztéri szobra a Magyarország Nagykövetsége előtt álló Kossuth mellszobor. Ennek története 1997 nyarára vezet vissza, amikor Gedai Károly nagykövet úr megkereste az Ottawai Magyar Ház vezetőjét, Györffy Lajost, és a szobor felállításának lehetőségéről tájékoztatta, illetve kérte a magyar közösséget, támogassák a kezdeményezést.

1) „Kanadai magyar nagykovetseg”: A kanadai magyar nagykövetség épülete a Waverley St. felől a 2016-os március 15-i ünnepélyen. Az épület előtt látható a szobor. Ottawa. Fotó: Moldován György

Az 1848-49-es szabadságharc 150. évfordulóját mindenki méltóképpen kívánta megünnepelni, így nem volt kérdés, rögtön el is kezdődött egy gyűjtés a szobor megvalósításának céljából.

3) „Kossuth mellszobor kozelrol”: A szobor közeli képe. Fotó: Moldován György

Magát a Füzy Tibor által készített bronz mellszobrot a magyar állam ajánlotta fel az itteni közösségnek, a Nagykövetség a város segítségével biztosította hozzá a területet, az ottawai magyarokra pedig a talapzat anyagi szükségleteinek összegyűjtése hárult feladatként.

2) „Kossuth mellszobor koszorukkal”: A szobor, mint a nemzeti emlékezés tere, 2016. március 13, nemzeti ünnepünkkor tartott megemlékezés, koszorúzás. A koszorúk balról: Kanadai Magyar Nagykövetség, Ottawai Magyar Ház. Fotó: Kovács Kata

Györffy az Ottawai Magyar Ház nevében felhívást tett közzé, és reménykedtek benne, hogy az akció sikeresen zárul majd. Hála az ottawai és más ontarioi magyar közösségek önzetlenségének ez így is lett, 1998. március 15-én, a 150. évforduló alkalmával a Kossuth-szobrot sikerült felavatni, elfoglalta mai helyét, és azóta nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó megemlékezések színhelye.

Kovács Kata