GPS: 42.985138, -79.246757
Cím: L3B 3C3, 361 Hellems Avenue, Welland, Kanada
Intézmény vezető: Nezezon Tibor

A Wellandi Magyar Önképzőkör 1921-ben kezdte meg működését egy üres üzlethelyiségben. Gyűjtés indult a magyar közösségen belül, így 1924 júniusában megvásárolták a Hellems utcai telket, ahol az év végére felépült Ontario tartomány első Magyar Háza.

Az itt működő Önképzőkör elsődleges feladatának tartotta és tartja most is a magyar nyelv és kultúra ápolását, így ébren tartva a szülőhaza iránti szeretetet. Az Önképzőkör tagjai folyamatosan törekednek az egyházakkal való harmonikus együttműködésre is.

A Magyar Ház tízéves évfordulóján a tagok száma már meghaladta a 120 főt, akik megszavazták egy alagsor kialakítását az épületben. A második világháborút követő nagyszámú kivándorlásokat követően a wellandi Magyar Ház taglétszáma elérte a 200 főt. 1972-től indították el a péntek esti klub összejöveteleket, amely azóta is él és nagy népszerűségnek örvend. Az ilyen alkalmakon a hölgyeknek lehetősége nyílik táncolni, amíg a férfiak kártyáznak. Az évek során a Magyar Ház számos magyarok által alapított csoportnak adott összejöveteli lehetőséget a ’70-es évektől sikeres futballcsapattól kezdve a Hunor táncegyüttesig.

 

1982 szeptemberében avatták fel a Magyar Ház előtti téren található emléktáblát, ami az első és második világháborúban elesett magyar hősök emlékére lett felállítva.

Az épületet 1990-ben újították fel ismét. Ekkor korszerűsítették a bejáratokat és kibővítették a nagytermet, ahol jól látható helyre került a színpad.

Az összes fent említett átalakítás, megújulás és közösségépítő tevékenység azonban lehetetlen lett volna és lehetetlen lenne most is az önkéntesek áldozatos munkája nélkül. Megszámlálhatatlan órát és napot igényel a közösség érdekében befektetett munka mind a múltban, mind napjainkban. A Wellandi Magyar Önképzőkör és a Magyar Ház sem működhetne ezen önkéntesek állandó feladatvállalása nélkül és hála nekik az épület és az egyesület lassan megünnepelheti fennállásának 90. évfordulóját.

Baranyai Dóra