GPS: 49° 11′ 40.1″ N 16° 35′ 57″ E
Cím: Špilberk 210/1, 662 24 Brno, Csehország
Honlapcím: http://www.spilberk.cz/hu/

A dél-morvaországi régió legismertebb magyar vonatkozású emlékhelye a brünni Špilberk. Maga az erődítmény eredetileg a morva őrgrófok székhelye volt, később azonban Špilberk kazamatái a Habsburg birodalom egyik leghírhedtebb börtönének számítottak. A magyar jakobinus mozgalom leverése után itt töltötte hatéves fogságának egy részét Kazinczy Ferenc is, emlékét márványtábla hirdeti. A magyar jakobinusokról a žalář národů (Nemzetek Börtöne) című állandó kiállítás keretén belül emlékeznek meg.

Ezért bizonyára nem véletlen, hogy a brünni magyar egyetemisták Kazinczy Ferencről nevezték el diákklubjukat. A Kazinczy Ferenc Diákklub (KAFEDIK) 1969-ben alakult meg.

A magyar hagyományok, emlékek ápolásában azonban a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége helyi szervezetének van legnagyobb érdeme.

A brünni jezsuita kolostorban tanult a XVII. század elején Pázmány Péter, s a kolostor levéltárából megtudható, hogy a századok folyamán nem ő volt az egyedüli itteni magyar diák. Pázmányt, a magyar művelődéstörténet kiemelkedő egyéniségét 1616-ban Prágában szentelték püspökké, itt nyomtatta ki néhány könyvét is, de birtokai is cseh földön voltak.

Kocsis Dániel