GPS: 48.866719,2.356095
Cím: 195, rue du Temple, Párizs, 75003
Honlapcím: http://www.sainteelisabethdehongrie.com/index.html
Email cím: parste@aliceadsl.fr

A Szajna jobb partján épült az egykori “Temple”-hez simuló épület. Az első köztársaság viharáig itt virágzó lovagrend többtornyú rendházából alig maradt fenn valami, s ma már csak a hely neve emlékeztet a templomosokra.

A Szent Erzsébetről elnevezett templom első formáját, egy kápolnát még 1628-ban kezdte építtetni Medici Mária, IV. Henrik király felesége. A királyné a ferences harmad-rend apácái számára, s Magyarországi Szent Erzsébet tiszteletére emeltette az épületet. Hiszen alázatos, adakozó életével kiérdemelt szentté avatását követően hatalmas Erzsébet-kultusz alakult ki a keresztény világban.  A templom főhomlokzatára tekintve láthatjuk szelíd szobrát, Assisi Szent Ferencéhez hasonlóan.

Szomorú érdekesség, hogy az 1789-es forradalom idején lisztraktárnak használták az épületet. Sajnos a forradalom még e békés, jótékonykodó rendet sem kímélte meg; 1791-ben elkergették az apácákat, s a templomot bezárták.

Még a napóleoni időkben visszakerült az egyház tulajdonába a kápolna, amely végül is a városnegyed plébániatemplomává vált. Az épület többször átalakításra kényszerült, majd bővült is Louis Bonaparte, azaz III. Napóleon uralkodása alatt.

A templom számos érdekességet rejt, közöttük a főoltár felett jobbra és balra két, már XIX. századbéli üvegfestményeken Szent Erzsébet képmását. Balra, a magyar címer alatt, Erzsébet és férje, a türingiai őrgróf alamizsnát oszt az elesetteknek. Jobb oldalon pedig IX. Gergely pápa alakjával az 1235. évi május 26-i szentté avatás szertartását láthatjuk.

A főhajóban elhelyezett kisebb szobor mellett márvány fogadalmi táblák is mutatják Erzsébet mindmáig élő párizsi kultuszát. A bal oldalhajóban, a Szent Szűz-kápolnában, egy nagyméretű festményen életének három jelenetére tekinthetünk.

forrás: http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2007.01.21/0701.html

Fazekas Anna