GPS: 47° 21′ 39″ N 8° 38′ 4.2″ E
Cím: 8121 Benglen, Svájc

Az 1956-os magyar szabadságharc után, a Nyugatra menekült magyarok közül kb. 5000 talált új otthont Zürichben és közeli környékén. Ugyan a különböző, segítőkész svájci segélyszervezetek a menekülteket lehetőleg minden szükséges, a letelepedést segítő dologgal támogatták, mégis az első időkben nagy nehézségek merültek fel a menekültek körében, melyeket főleg a nyelvi nehézségek és más kezdeti, szükséges intézkedésekkel járó, ismeretlen dolgok idéztek elő. Ezért az új menekültek nehézségeik könnyebb megoldása, az idegenbeli összetartozási érzés és könnyebb beilleszkedés miatt, elhatározták egy ún. “magyar egyesület” megalapítását, ami a már korábban itt élt honfitársaik segítségével 1957-ben sikerült is. A megalapított egyesület neve: Zürichi Magyar Egyesület lett zürichi székhellyel.

Az Egyesület vezetőségének összetétele az idők folyamán, szükségszerűen többször is változott. Az 1999 március 26.-i közgyűlés óta a vezetőség összetétele a következő: 3 tagú elnökség (egy közülük “ügyvezető”) titkár, pénztáros, jegyző, és 2 vezetőségi tag; továbbá 2 ellenőrzési bizottsági tag.

Az évtizedek folyamán a cél és egyesületi munka szintén különböző változásokon ment át. Pl. korábban, amikor még sok fiatal tagja volt az új menekültek közül, az általános tevékenység a következő célok szerint alakult:

Az Egyesület minden évben, méltó keretek között megrendezte a magyar nemzeti ünnepeket, így: Az 56-os szabadságharc emlékünnepélyét és a Március 15-i Emlékünnepet. Ezeken kívül hathatósan támogatta a zürichi magyar egyházak nagyobb ünnepségeit.

A magyar kultúrát kisebb-nagyobb irodalmi, zenei és filmelőadásokkal szolgálta, melyek keretében főleg az itt élő magyar művészek szerepeltek.

Forrás: http://www.magyarhaz.ch/