GPS: 56° 51′ 54.5″ N 15° 41′ 14.7″ E
Cím: Hälleberga 108, Gullaskruv, 38041
Honlapcím: www.hälleberga.se
email cím: info@halleberga.se

Hälleberga menedékház egy 1000 négyzetméteres lakófelület, ami egy 10.100 négyzetméteres telken fekszik. A Ház két részből áll: egy központi épületből és egy másik részből, ahol a hálószobák többsége található. A két épületet folyosó köti össze, ami ma recepcióként működik. A telken van még egy 50-60 négyzetméteres épület, ami javításra szorul. A telek a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) saját tulajdona.

A SMOSZ az eredetileg 54 személy elszállásolására alkalmas turistaszálló kapacitását kibővítették 75-80 szálláshelyre. A fürdőszobákat teljesen felújították és újakat is építettek, most tíz áll a vendégek rendelkezésre.

A kényelmes és felújított szobákon kívül nagy ebédlő, tálaló, modern ipari konyha, egy kis konyha, hall, társalgó, és egy nagy nappali szolgálja a vendégek kényelmét és komfortérzetét.

A SMOSZ 2013 márciusában vette birtokba az Ifjúsági Házat, ahol azonnal megkezdődtek a felújítási munkálatok, és a nyári táborokra már el is készültek a modernizálások: hálók, fürdőszobák felújítása valamint építése, új ágyneműk és huzatok vásárlása, illetve a konyhai edények számának kibővítése.

A Szövetség tervei között szerepel a hällebergai Ház további fejlesztése, hogy az észak-európai magyar szervezetek különféle ifjúsági programjain központként működhessen.

A Házavató 2013. Szeptember 14-én volt, ahol az ünnepi műsor keretén belül a helyi svéd lelkésznő, valamint a magyar lelkész is megáldotta az Ifjúsági Házat és a benne folyó áldozatos munkát.

Kántor Julianna