GPS: 57.7788672, 13.2288185
Cím: Tångagärde 136, Tångagärde, Hökerum, 523 98
Honlapcím: www.keve.se
E-mail cím: tggparokia@gmail.com

1962. júniusában tartották a Tångagärde-i ház szentelőjét. Glatz József volt abban az időben a lelkész, és így emlékszik vissza a kezdeti nehézségekre: „Honnan vegyük a pénzt? Divatba jöttek a kézimunka-vásárok. Asszonyaink hónapokon át hímezgettek (még én is csináltam egy párnahuzatot keresztöltéses hímzéssel). Stockholm, Göteborg és Malmö versengtek, hogy ki, melyik gyülekezet tud magasabb bevételt elérni. De nemcsak dolgoztunk a házért, hanem éltünk, működtünk is benne. Kezdettől fogva nagy súlyt fektettünk a gyerekek közt végzett munkára, beindítottuk a ”nyári magyar iskolát” (ennek helyébe jött később a cserkészet). Konferenciáinkra a ”svédek” mellett jöttek ”dánok”, ”norvégok”, sőt néha még hazai vendégek is, de hetvenen már nem voltunk (annyinak még helyet se tudtunk volna szorítani); örültünk, ha összejöttünk harmincan, hétvégeken néha többen is.

 

A ház kapacitása akkor nőtt meg, mikor a szomszédos kis házat is megvehettük, de annak kiépítése már utódom, Koltai Rezső idejében történt. A kezdet nem volt könnyű, de számomra nagyobb csoda, hogy ez a ház még ma is megvan, s van benne élő, eleven élet.” (Új Kéve 2002/ 2.6-9)

A műemlék jellegű (és ezért folyamatos karbantartást igénylő) gyülekezeti otthonban már több mint ötven éve pezseg a magyar élet, az áldozatos munka koordinálását a Tångagärde Alapítvány, a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség és természetesen Molnár-Veress Pál lelkipásztor végzi.

Kántor Julianna