A fél éve tartó háború mérlege: Magyarország helytáll történelme legnagyobb humanitárius segélyakciójában - Külhoni Magyarok
általános Hírek

A fél éve tartó háború mérlege: Magyarország helytáll történelme legnagyobb humanitárius segélyakciójában

Nagyjából 900 ezren menekültek fél év alatt Ukrajnából Magyarországra, a menekültek többsége továbbutazott más országba, egy részük azonban itt maradt és kapott munkát, segítséget. A magyar kormány és a segélyszervezetek a háború eleje óta azt hangoztatják, hogy aki marad, minden segítséget megkap, amire szüksége van – számolt be az M1 Híradója.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával 160 nyugat-ukrajnai, illetve a háborús övezetből áttelepült gyermek nyaral a kárpátaljai Makkosjánosin. A kormány összesen 23 millió forinttal járult ehhez hozzá. Valamennyien árvák, félárvák, hátrányos helyzetűek vagy olyanok, akiknek a szülei jelenleg is a fronton harcolnak. „Ez a kezdeményezés számunkra nagyon fontos. Jó lenne több ilyen akció, hogy a sokat szenvedett gyerekek kikapcsolódhassanak. Az Ukrajna jövőjéért küzdő szülők pedig érezhessék, hogy van, aki törődik a gyermekeikkel. Jelen esetben Magyarország” – mondta Vaszil Visivanyuk, Magyarország tiszteletbeli konzulja az M1 Híradónak.

A Nagydobronyi Református Líceumban szeptembertől elkezdődik az oktatás. Ennek feltételei viszont nagyon nehezek, ugyanis csak azokban a tanintézményekben indulhat el a jelenléti oktatás, amelyek rendelkeznek megfelelő óvóhellyel. Légiriadó esetén ugyanis a tanároknak és a diákoknak is el kell hagyniuk a tantermeket. Itt Magyarország segítségnyújtásának hála szeptembertől biztosan elkezdődik az oktatás.

Három óvóhellyel rendelkezünk. Ezeket az óvóhelyeket magyarországi támogatással tudtuk megvalósítani, hiszen nem állami intézményként az államtól nem kaptuk erre támogatást, és ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy ez megvalósulhatott, hiszen ez a feltétele annak, hogy mi jelenléti oktatásban tudjuk a tanévet megkezdeni” – mondta Gál Erika, a Nagydobronyi Református Líceum igazgatója.

Adományok az Ukrajnából érkező menekültek számára Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Szinte napra pontosan fél éve, február 24-én tört ki a háború Ukrajnában, és Magyarország azonnal lépett. A hat karitatív szervezet nagy erőkkel kezdte meg a munkát, hogy segítsen a bajbajutottaknak. Adományok a határon túlra, rövid és hosszú távú szállásnyújtás Magyarországon. Számontartani is nehéz, hogy miben, hogyan, és mennyit segítettek a szervezetek. Néhány példát említve az elmúlt fél évből: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hetvenezer menekülőnek nyújtott segítséget, és több mint 400 tonna tartós élelmiszert szállított Ukrajnába. A Magyar Vöröskereszt több mint 280 ezer esetben nyújtott segítő kezet az Ukrajnából érkezőknek, és több mint 300 tonna élelmiszer-adományt juttatott el a határon túlra.

Az ökumenikusok is az első pillanattól kezdve végzik munkájukat. A fél év alatt több mint 135 ezer ukrajnai menekültnek nyújtottak segítséget. A háború első napjaiban Ukrajnában és Magyarországon is az azonnal megkezdett magyar humanitárius segélyprogram értéke mára a tízmilliárd forinthoz közelít. Hat hónap elteltével is folyamatosan érkeznek a menekültek a határon. A nap 24 órájában megkapnak minden segítséget ahhoz, hogy vagy Magyarországon, vagy továbbutazva, külföldön kezdjenek új életet.

Eddig több mint hetvenezer menekültnek tudtunk segíteni, lakhatásban, pihenésben, orvosi ellátásban, étkezésben és lelki segítségnyújtásban. A segítségpont jelenleg is 0–24 órában működik Beregsurányban, és itt vagyunk, jelen vagyunk, és addig segítünk, ameddig szükség van ránk” – mondta Bíró Sass Nádja, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. Több ezer tonna adomány, több milliárd forint, 24 órás készenlét, Magyarország az első pillanattól kezdve történelme legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre.

Forrás: M1
Kiemelt fotó: MTI

Kapcsolodó cikkek