A KMKSZ napirenden kívánja tartani a határsávengedély ügyét - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

A KMKSZ napirenden kívánja tartani a határsávengedély ügyét

Az ukrán kormány még múlt decemberben döntött úgy, hogy úgynevezett határsávengedélyt vezet be, melynek értelmében, aki az ország határa melletti 5 km-es övezetben lakik, annak speciális engedélyre lesz szüksége a települések közötti szabad mozgáshoz. A rendelet értelmében csak annak nem kell igényelnie ilyen dokumentumot, aki nem hagyja el a községét, annak azonban, aki az érintett régióban pl. mezőgazdasággal foglalkozik, már igen.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke most levélben kéri arra Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt, hogy a helyieknek a személyi igazolvány is elegendő legyen a szabad mozgáshoz. Arra is felhívja a kormányfő figyelmét, hogy a változások jelentősen megnehezítik az itteniek lakóhelyükre vagy munkahelyükre való eljutását. Kárpátalja 460 kilométer hosszúságban az Európai Unió négy országával is határos, a módosítás pedig öt kárpátaljai járás lakosait érinti hátrányosan.

Brenzovics László hozzátette: a kérdést a továbbiakban is napirenden kívánják tartani. Mások szerint, ha a megyében élő összes állampolgár, akinek szüksége van az engedélyre, a Határőrszolgálathoz fordul, akkor az úgy leterheli őket, hogy azoknak nem lesz idejük a határt őrizni. A KMKSZ mellett a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása is levélben fordult az ukrán miniszterelnökhöz, annak érdekében, hogy a helyieknek a személyi igazolvány is elegendő legyen a szabad mozgáshoz. Válasz egyelőre nem érkezett.

Forrás: Karpat.in.ua

 

Kapcsolodó cikkek