A Magyar Szó újvidéki székházába látogatott szerdán Magyarország belgrádi nagykövete - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

A Magyar Szó újvidéki székházába látogatott szerdán Magyarország belgrádi nagykövete

A fogyatkozás elleni harc a legfontosabb küzdelemnek számít manapság, nem engedhetjük meg, hogy a végeken váljék érdektelenné, kevésbé tevékennyé a magyarság – mondta el tegnap a Magyar Szó Lapkiadó Kft. újvidéki székházában tett látogatása során Magyar József belgrádi magyar nagykövet, aki közölte, a fogyásra mint az érdekeltségnek, szerepvállalásnak a csökkenésére is gondolnunk kell, az ebben az értelemben vett fogyatkozás ellen is mindent el kell követni.

Az újvidéki és környékbeli magyarság szellemi központjának, epicentrumának számít ez a város, s azon belül a Magyar Szó is, melynek küldetése van abban, hogy fenntartsa ennek a szellemi életnek a minőségét. Mint mondta, az teljesen világos, hogy nem szabad mindennapjaink minden egyes területét kitenni a piaci verseny világa által diktált zord körülményeknek.

Egyes tereket fenn kell tartanunk pusztán azok jelentősége, közösségi létünkre gyakorolt pozitív hatása miatt is. A Magyar Szó esetében szerencsés körülménynek számít, hogy egy több pilléren álló vállalatról van szó, meglehet, éppen ez az előfeltétele annak, hogy továbbra is fenn tudjon maradni, sikeresen betöltse fontos szerepét – fogalmazott Magyar József. Ezt a periódust Magyarország mindenképpen ki akarja használni arra, hogy Szerbiát is közelebb hozza az Unióhoz, segítsen déli szomszédjának, ezzel együtt természetesen az itt élő magyaroknak is – mutatott rá Magyar József. Mint mondta, nagykövetként is az a célja, hogy minél közelebb kerüljünk annak az elképzelésnek a megvalósulásához, mely szerint a két állam között nincsenek határok, ezzel az anyaországi és vajdasági magyarság között sem lennének.

A megbeszélés során Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója emlékeztetett: az idén ünnepli a Magyar Szó fennállásának nyolcvanadik évét, az év végére nagyszabású ünnepséget tervez a cég. Beszélt a vállalat három szervezeti egységéről, a szerkesztőségről, a nyomdáról és a szakszolgálatról. Mint mondta, az idei a beruházások éve lesz, a hatezer négyzetméteren fekvő székházban már megkezdődtek az átalakítási munkálatok, melyekre négy irodalmi kávéházzal is rendelkező kulturális központ létesül, utóbbi a Forum Könyvkiadó projektumaként. Az említett összeg 70 százalékát anyaországi, 30 százalékát tartományi forrásokból
teremtették elő – fejtette ki.

A projektumnak nyolc hónapos kivitelezési határideje van. A ház 2017-ben kapott egy összesen 500 millió forintos támogatást Magyarországtól, akkor a homlokzatot újították fel, lezajlott a nyílászárók cseréje, a szerkesztőség felújítása, felszerelése. Korábban a nyomda kiköltözése is megtörtént a telepi részleg új csarnokába. Büszke a Magyar Szó arra, hogy az állami pénzverde mellett csupán a Forum Nyomda nyomtat bélyegeket Szerbiában – közölte Erdődi Edvina.

Varjú Márta főszerkesztő közölte, ma tényleg elmondható hogy azokról szól a lap, akiknek készül. Mint mondta, 2011-es kinevezése óta mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Magyar Szó a vajdasági magyarok lapja legyen. A lap munkatársai büszkék arra a folytonosságra, amely 1944 óta tart, állandóan megjelenő kisebbségi magyar napilapnak számít, talán az egyetlennek az egész Kárpát-medencében – mesélte, és szólt a lap felépítéséről, mellékleteiről, valamint arról is, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az online tartalmak készítésére is. Ennek ellenére – közölte – jómaga sosem fogja abbahagyni a nyomtatott Magyar Szóért folytatott küzdelmet.

A Magyar Szó mellett a nagykövet látogatást tett a székházban működő Forum Könyvkiadó Intézetben is, ahol Virág Gábor igazgatóval beszélgetett. Az igazgató ismertette a könyvkiadó tevékenységét, bemutatta kiadványait, terveit, különös tekintettel a szótárkiadásra. Mint mondta, ez a ház az itteni magyarság erős bástyájává vált, egy olyan hellyé, ahol fellelhető a magyar kultúrkincs, de ugyanolyan lényeges foglalkozni a szerb kultúrréteg bevonzásával, a kapcsolódási pontok kialakításával is.

Látogatása során Magyar Józsefet elkísérte Scherczer Károly, a nagykövetség külkereskedelmi tanácsosa, valamint dr. Hetei-Vizi Éva, a politikai osztály titkára is.

Forrás: magyarszo.rs

Kapcsolodó cikkek