Az ukrán parlament elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló törvénytervezetet - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

Az ukrán parlament elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló törvénytervezetet

A Legfelső Tanács csütörtökön elfogadta az ukrán kisebbségi törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló jogszabálytervezet. A dokumentum pontosítja azokat a kritériumokat, amelyek alapján kidolgozásra kerül a nemzeti kisebbségi nyelvhasználat alkalmazásának módszertana.

Korrespondent tájékoztatása szerint a tervezet készítői figyelembe vették a Velencei Bizottság ajánlásait: különös tekintettel a nemzeti kisebbségek nyelvi problémájának rendezésére.

Az ukrán parlament szeptember 21-i, csütörtöki plenáris ülésén 318 népképviselő támogatta a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak és szabadságainak érvényesítésével kapcsolatos változtatások bevezetését – jelentette be Irina Herascsenko, az Európai Szolidaritás párt parlamenti képviselője.

A törvénytervezet figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait, és rögzíti a nemzeti kisebbségek (közösségek) aktualizált definícióját, amely az inkluzív megközelítésen és a vonatkozó, 1995. évi nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményen alapul.

A javasolt változtatások állami garanciát biztosítanak a (papír és elektronikus) tankönyvek ingyenes biztosítására a nemzeti kisebbségekhez (közösségekhez) tartozó általános és középfokú oktatásban részt vevő tanulók számára.

Emellett a változtatások lehetőséget biztosítanak a nemzeti kisebbségek (közösségek) nyelvének használatára a reklámozás területén, a közéleti, kulturális és művészeti, valamint szórakoztató rendezvények lebonyolítása során, a sürgősségi segítségnyújtásban, a családon belüli erőszak áldozatainak segítésében és védelmében, az idősek otthonában való gondozás során.

A dokumentum pontosítja azokat a kritériumokat, amelyek alapján a nemzeti kisebbségek (közösségek) nyelvhasználatának alkalmazása kidolgozásra kerül azokon a településeken, ahol jelentős számban élnek az ezekhez a közösségekhez tartozó személyek.

Mint már megírtuk, a Velencei Bizottság nyilvánosságra hozta véleményét a nemzeti kisebbségekről (közösségekről) szóló törvényről, amelynek elfogadását az Európai Bizottság ajánlásai között említette Ukrajna uniós csatlakozási tagjelölti státuszának megadására.

Forrás: KISZó

Kapcsolodó cikkek