Babacsomagok átadása Magyarkanizsán, kultúrház- és bölcsődeavatás Noszán - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Babacsomagok átadása Magyarkanizsán, kultúrház- és bölcsődeavatás Noszán

Babacsomaggal ajándékozta meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság azokat a külhoni kisgyermekes családokat, amelyekbe újszülött érkezett és a szülők igényelték a határon túli magyarság számára is elérhető anyasági támogatást. Az ajándék átadását a járvány után első ízben szervezték meg ismét.

A csomagosztás központi rendezvényét Magyarkanizsán tartották meg, ahol mintegy 120 család kapta meg az ajándékot. Nemcsak helybeliek, hanem három másik szomszédos, Tisza-parti község lakosai is. Az alkalmi ünnepségen megjelent Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa is képviseltette magát, jelen voltak köztársasági és tartományi képviselők, illetve az MNT tisztségviselői és mások.

Fremond Árpád, az MNT elnöke a sajtónak nyilatkozva kiemelte, hogy több olyan támogatás is van, amely a magyar kormány jóvoltából érkezik a határon túli magyarokhoz.

– Egyrészt van a Köldökzsinór program, amely pénzeszközzel is jár, és ezt minden magyar gyermek megkapja. A Nemzetpolitikai Államtitkárság ezt a babacsomagot pedig kiegészítő ajándéknak szánta minden magyar gyermek számára. 2018-ban indult a babacsomagok átadása, viszont a Covid miatt nagyon sokáig nem tudtuk megszervezni az ajándékosztást. Az elmúlt időszakban rengeteg családot igyekeztünk felkeresni, de lehet, hogy nem jutott el mindenkihez a hír, hogy ezeket a csomagokat fel lehet venni, ezért ezúttal is szeretném mindenki figyelmét felhívni az érintett magyarkanizsai, törökkanizsai, csókai és zentai, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnál érdeklődhetnek, vagy az adott önkormányzatban a csomagok kapcsán. Fontos tudni, hogyha a gyermekük 2023 márciusáig született, akkor jelentkezhetnek a csomagokért.

Gesztusértéke van a babacsomagok átadásának a magyar kormány részéről, hogy ezzel is támogatja a gyermekvállalást nem csak határon belül, hanem határon túl is, emelte ki az MNT elnöke.

– Azt gondolom ugyanakkor, hogy nekünk mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezen gyermekek, akik most ezeket a csomagokat megkapják, magyar bölcsődébe, magyar általános- és középiskolába járjanak, illetve magyar nyelven folytassák majd az egyetemi tanulmányaikat. Mi ezért dolgozunk, így tud megmaradni ez a közösség függetlenül attól, hogy mennyien maradtunk. Azt gondolom, lélekben erős ez a közösség, minden egyes gyermek számít, és ezekkel az apró ajándékokkal is jelzi a magyar kormány, de a Magyar Nemzeti Tanács is az egész közösség felé, hogy mennyire fontos a gyermekvállalás.

Fremond Árpád elmondta, hogy Vajdaságban a számításaik szerint több mint 750 csomagot tudnak kiosztani a kisgyermekek számára. A mai nap Zenta, Magyarkanizsa, Csóka, Törökkanizsa község területéről körülbelül 120 csomag került kiosztásra, közölte, majd így folytatta:

– Azt látjuk, hogy a közösségen belül a bölcsődefejlesztésekre, az óvodafejlesztésekre is nagy igény van. Több önkormányzat is jelezte, hogy az elkövetkezendő, a 2026-ig terjedő időszakban és utána is, nagy igény volna arra, hogy bölcsődei fejlesztéseket segítse és támogassa az MNT. Amikor Magyarkanizsán járt a Magyar Nemzeti Tanács hivatala, akkor is beszéltünk arról, hogy itt is óriási igény volna a város területén arra, hogy egy ilyen fejlesztés megvalósuljon, és már tervek, illetve a vázlatok is készülnek ennek kapcsán, hogy mit kellene megvalósítani. Úgy gondolom, hogy az elkövetkezendő időszakban mindenképp külön figyelmet kell az óvoda és a bölcsődei fejlesztésekre fordítanunk – jelentette ki Fremond Árpád.

Magyarkanizsa előtt Noszán jártak az MNT és a Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársai. A látogatás kapcsán Fremond Árpád elmondta:

– Noszán most került átadásra a kultúrház, amelynek az építése befejeződött. A munkálatok negyedik és ötödik ütemét támogatta a magyar kormány a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével és a Bethlen Gábor Alap támogatásával. Az épületben a Vackor óvodának egy kihelyezett tagozata fog majd működni, ami az első lesz a sorban, s gyakorlatilag már szeptember folyamán megkezdi a működését. Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő időszakban lesznek még további ilyen kihelyezett tagozatok és nem csak a nagyvárosokban, hanem a kisebb közösségekben is, mert azt tapasztaljuk és azt látjuk, hogy óriási igény volna a bölcsődei fejlesztésekre.

A noszai művelődési ház átadását a helyszínen és közösségi oldalán is köszöntötte dr. Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke. Kiemelte, hogy 15 évnyi munkát, egyezkedést, építkezést, a jogi gubancok elhárítását követően, szabadkai városi, vajdasági tartományi, magyarországi kormányzati eszközökből és nem utolsósorban, a helyiek hozzájárulásából, fölépült a Noszai Művelődési Ház.

“A Hajdújáráshoz tartozó Nosza, közigazgatásilag nem is önálló helyi közösség, de területe már ezer éve is lakott volt és szorgalmas, szívós emberek alkotják. Nagyot álmodtak, mi pedig segítettük a pici település lakóit, elképzeléseik megvalósításában.

A mintegy 800 m2-es művelődési házban, a helyiek kérésére, bölcsőde is nyílik, ugyanis a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény noszai kihelyezett tagozata 14 kisgyermeket fogad, a legkorszerűbb körülmények között.

A művelődési ház átadását megelőzően, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában, a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő központi ünnepségén köszöntöttük az első osztályba induló kisdiákokat” – írta dr. Pásztor Bálint.

Forrás: Vajma.info

Kapcsolodó cikkek