Diplomaosztó és tanévzáró ünnepség a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán - összefoglaló - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Diplomaosztó és tanévzáró ünnepség a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán – összefoglaló

A beregszászi magyar főiskola fennállásának több mint három évtizede óta Kárpátalja meghatározó magyar oktatási intézményévé és kulturális központjává nőtte ki magát.

A COVID és a háború ellenére a képzési kínálata folyamatosan bővül. Ezzel párhuzamosan nő a diákok száma is, akik közül az alapképzésben részesültek nemrég vehették át diplomájukat. Ha csak az elmúlt néhány év statisztikáját vesszük alapul jól érzékelhető, hogy a beregszászi főiskola, amely a magyar kormány támogatásával működik látványos fejlődésen ment keresztül. Például új sportcentrum és kollégium épült, számos fejlesztés valósult meg. Ennél talán még fontosabb, hogy az intézmény képzési kínálata egyre bővült: míg 2020-ban 19-féle képzést hirdettek ez a szám ma már 30. Négy éve 940 elsős hallgatóval, tavaly pedig már közel 1400 diákkal kezdték a tanévet.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola számára kiemelt esemény, amikor újabb végzősöket köszönthetnek. Az idei diplomaátadó és tanévzáró ünnepséget hagyományosan a beregszászi református templomban tartották, amely a történelmi és nemzeti lobogók, valamint a főiskola zászlajának behozatalával kezdődött.

Köszöntőjében Panyi Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára kiemelte: a kárpátaljai magyarság oktatási-kulturális bástyája a beregszászi főiskola, amelynek működését a magyar kormány messzemenően támogatja. A siker és a kudarc nem végleges, emlékeztetett köszöntőjében Orosz Ildikó, a főiskola elnöke. Hozzátette: a tartós sikerhez vezető úton fontos a tájékozottság, kezdeményezőkészség, eltökéltség, amire most különösen nagy szükségük van a fiataloknak Kárpátalján. Idén 261 alapképzésben részesült diák vehette át diplomáját. Sokuk a főiskolán szeretné folytatni tanulmányait.

A végzősök között szép számmal vannak olyanok is, akik a tanulás mellett már munkát is vállaltak. A beregszászi magyar főiskola végzőseinek munkájukra égető szükség van, hiszen Kárpátalján tanárhiány tapasztalható főleg a szórványvidék iskoláiban.

Forrás: Karpat.in.ua

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80