Dr. Mészáros Andrea lett az Egyesült Magyar Egyletek (EME) elnöke - célok és elképzelések - dalokba ágyazva - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek Magyarok a diaszpórában

Dr. Mészáros Andrea lett az Egyesült Magyar Egyletek (EME) elnöke – célok és elképzelések – dalokba ágyazva

Az Egyesült Magyar Egyletek, vagyis a clevelandi magyar szervezeteket és egyházakat tömörítő ernyőszervezet január utolsó hetében tartotta meg tisztújító taggyűlését, melynek eredményeképpen Dr. Szentkirályi Endre leköszönő elnöktől Dr. Mészáros Andrea vette át a stafétát. Arra kértük az új elnököt, a Bocskai Rádió Dalok szárnyán rovatában, dalokkal üzenjen a clevelandi hallgatóságnak.

A clevelandi történetírás onnan eredezteti az Egyesült Magyar Egyleteket, hogy a 150 évvel ezelőtt élt magyar közösség szobrot szeretett volna emelni Kossuth Lajos tiszteletére. Ehhez a nagyszabású projekthez pedig komoly összefogásra volt szükség. Bármi is volt a megalakulásnál a kimondott cél, nem változott napjainkra sem: az EME ma is azt tartja szem előtt, hogy a clevelandi szervezetek és egyházak között kölcsönös megértés legyen, és ha szükség van rá, ne legyen akadály az közös gondolkodás és cselekvés számukra.

Édesapám ismerte az egykori elnököket, Menyhárt Sándor bácsit, Kapossy Katira is emlékszem, koncerteket rendezett. Tőle Kőrösi János vette át, emlékszem az általa rendezett március 15-re. Rátoni Nagy Vali volt az, aki elhatározta, a nemzeti ünnepeket szétosztja az egyházak között. Endre ezt a jó alapot vette át és hat éve alatt még stabilabbá tette az együttműködéseket – fogalmazott az EME új elnöke, Dr. Mészáros Andrea, aki a jól működő dolgokon nem szeretne változtatni. Megtartaná az eseménynaptárban a két nemzeti ünnepet és a Hősök Napját is tovább kívánja méltatni. Hazám, hazám, te mindenem, tudom, hogy életem neked köszönhetem – Katona József Bánk bán operarészletével csalt könnyeket Andi néni a rádióhallgatók szemébe.

Célként tűzte ki maga elé, ugyanakkor az EME általános, mindenkori kihívásának tekinti egy ernyő alá összegyűjtését azoknak a családoknak, akik már nem beszélik a magyart azokkal, akik ma is az anyanyelvükön élik meg a nemzethez tartozásukat. Dr. Mészáros Andrea szerint kiemelkedően fontos, hogy legyen magyar iskola, magyar oktatás, de legalább ennyire lényegesnek tartja azokat is bevonni, akik az első kitelepültek leszármazottai: Az identitásuk közös velünk, ők is számítanak, őket is szeretném bevonni.

Csak akkor lesz sikeres, viruló magyar élet itt, ha támogatjuk egymást és kommunikálunk egymással, az EME vezetőségével. Az új tiszti kar tagjai: Dr. Mészáros Andrea (elnök), Csibi Loránd (alelnök), Földesi József (pénztáros), Dr. Szentkirályi Endre (jegyző), László Petra (titkár), Sárosi Richárd (ellenőr), Dr. Nádas Tas (ellenőr). Dr. Mészáros Andrea kihirdette a rádió adásában az EME új elnökségi tagjait és a következő dal szövegével búcsúzott: Bármennyi generáció választ el bennünket Magyarországtól, a múltunknak mágneses ereje van, húz minket. (…) Elcsavarogtam, de vár a múltam. Országút, vigyél haza.

Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a regimentje … az EME új elnöke a Mező Misi által is feldolgozott híres toborzónótával konferálta fel a következő nemzeti ünnepünk emlékműsorát, melyre március 17-én, vasárnap kerül sor. Szeretettel várnak mindenkit!

Forrás: Dorgay Zsófia, bocskairadio.org

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80