Elhunyt Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

Elhunyt Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke

Életének 66. évében, pénteken váratlanul elhunyt Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, pedagógus, érdekvédő, politikus – közölte az MTI-vel szombaton a szervezet.

Barta József 1958. január 26-án született a jelenleg a Beregszászi járáshoz tartozó Salánk községben. 1980-ban diplomázott az Ungvári Állami Egyetem matematika szakán, majd szülőfalujának középiskolájában matematikát, fizikát és csillagászatot oktatott. 1994-ben kinevezték a Salánki Középiskola igazgatójának.

A KMKSZ elnökségének nekrológja kiemeli, hogy bárhová is rendelte az élet, Barta József munkáját „pontosan, szépen, nagy odaadással és felelősséggel végezte, amivel nagy tekintélyt vívott ki kollégái, képviselőtársai, a kárpátaljai magyarság és minden olyan ember körében, aki ismerte”. Barta József Kárpátalja egyik legtapasztaltabb önkormányzati vezetője volt – áll a megemlékezésben. Alapításától fogva aktívan bekapcsolódott a KMKSZ munkájába, 2011-től a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, 2014-től a megyei szervezet ügyvezető alelnöke volt. Részt vett több szervezet és alapítvány munkájában: a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt megyei elnökeként és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület alelnökeként is tevékenykedett. Az előző önkormányzati ciklusban, 2015 és 2020 között a Kárpátaljai Megyei Tanács (közgyűlés) elnökének első helyettese, 2020-tól a megyei tanács KMKSZ-frakciójának vezetője volt.

MTI

Kapcsolodó cikkek