Horvátországi választások - Nyilvánosságra hozták a végleges eredményeket - Külhoni Magyarok
általános Hírek Horvátország

Horvátországi választások – Nyilvánosságra hozták a végleges eredményeket

Nyilvánosságra hozta a horvát központi választási bizottság (DIP) hétfőn a parlamenti választások végleges eredményét. Zoran Milanovic horvát államfőnek legkésőbb május 19-ig kell összehívnia a parlament alakuló ülését.

A választásokat április 17-én tartották Horvátországban, ám szabálytalanságok miatt két szavazókörzetben meg kellett ismételni a voksolást az azt követő vasárnap, így a hivatalos eredményeket csak hétfőn közölhette a választási bizottság a fellebbezésekre vonatkozó határidők lejárta után. A DIP által – százszázalékos feldolgozottság alapján – közzétett adatok szerint az eddig kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a diaszpóra három képviselőjével együtt 61, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik legtöbb mandátum a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali Haza Mozgalom pártnak jutott: ők 14 képviselői helyre tettek szert. A végleges választási eredmények szerint átlépi még az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt a szintén jobboldali Híd párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt, illetve a Független Északi Platform 2-2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátummal.

A horvát parlamentben 8 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tartanak fenn. A választási bizottság adatai szerint a szavazásra jogosultak 63,06 százaléka járult az urnák elé. Ennél többen, 72,85 százaléknyian csak 2000-ben járultak az urnák elé, 2015-ben pedig a mostanival lényegében megegyező arányban szavaztak.

A parlament alakuló ülését az államfőnek kell összehívnia, keddtől számítva legkésőbb húsz napon belül. Egyelőre azonban sem a HDZ-nek, sem az SDP-nek nem sikerült összegyűjtenie a szükséges többséget. A koalíciós tárgyalások már a választások után megkezdődtek. A Jutarnji List című napilap hétfőn azt írta: abból, amit a pártok eddig nyilatkoztak, az derült ki, hogy sehogy sem tudnak „zöldágra vergődni”.

A HDZ-t támogatják a kisebbségek, de a Haza Mozgalom nem akar koalícióra lépni a Független Szerb Demokrata Párttal (SDSS). Az SDP-nek – koalíciós partnereivel együtt – szintén nincs meg a többsége. A nagyobb pártok megpróbálják fellazítani a kisebb pártok egységét, és megszerezni maguknak a képviselőket. A Haza Mozgalmat és a Híd pártot is hagyták már el megválasztott képviselők. Legrosszabb forgatókönyvként az új választások kiírását említik a szakértők.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke