„Jónak lenni jó!” – Szent Erzsébet bál és Adventi vásár Augsburgban a jótékonyság jegyében - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek Magyarok a diaszpórában

„Jónak lenni jó!” – Szent Erzsébet bál és Adventi vásár Augsburgban a jótékonyság jegyében

Az előző évekhez hasonlóan az idén is megrendezték Augsburgban az Erzsébet bált. A vigadalom vezérvonala a jó hangulaton kívül ezúttal a jótékonysággal bővült. Az adventi vásár alapgondolata szintén e nemes célkitűzés érdekében szerveződött. Mindkét eseménynek a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon megsegítése és támogatása volt a cél.

Az idei Erzsébet bál a Szent László Magyar Katolikus Misszió és zenekara, az L-Gate együttes közös szervezésében valósult meg. „Jónak lenni jó!” Ezt az érzést az augsburgi bálozók is megtapasztalták. Jókedv, mosoly, dal, tánc, vigadalom kísérte az adakozás nemes érzését. A jellegzetes magyar hangulat, a nyelv és a zenei élmények közös megélése eggyé kovácsolta a jelenlévőket. A jótékonysági rendezvény az L-Gate zenekar és a misszió közös szervezésében valósult meg. A tombola értékesítésének teljes bevételét a ráti Szent Mihály Gyermekotthonnak ajánlották fel a szervezők. A közel százötven fős bál fergeteges hangulatban, ízében, zamatában a legapróbb részletekig magában hordozta a magyar bál jellegzetes jegyeit. A tombolaszámok húzására Józsi bácsi csikós kalapját kértük kölcsön, a főnyeremény két ajándékkosarába – amelyet a zenekar vezetője szponzorált – csak a környékbeli magyar bolt termékei kerültek. A jól ismert magyar slágereket, dallamokat együtt énekelte mindenki, a zene ritmusát és lüktetését egyformán érezte a közösség. Tánc, derű, vigalom, s mindezek mellé egy cseppnyi jóság! Ezzel együtt vált teljessé ez az együtt töltött pár jó hangulatú óra!

A misszió és a gyermekotthon kapcsolata több éves múltra tekint vissza. Ez a szál hol erősebben, hol gyengébben, de mindig kötődött egymáshoz. Mostanság a háború okozta nehézségek, a baj, a félelem, a kiszámíthatatlanság és a bizonytalanság jelentősen megnehezítette az otthon sorsát. Súlyos anyagi gondokkal küzdenek és számukra a mindennapokért, a létükért folytatott harc a tét. A bajban bizony feszül az a bizonyos kötelék, és megerősödik az a szál!

Ez év áprilisában missziónk pénzgyűjtési akciót kezdeményezett az otthon megsegítésére. Az Erzsébet bál idei szervezése kiegészült az adományozás gondolatával, és sikerrel zárult. S az adománygyűjtés ezzel még nem ért véget! Adventi vásár keretében, amely a misszió és a Szent Piroska Hétvégi Iskola, Óvoda és Baba-mama Kör közös szervezésében valósult meg, tovább folytatódott a jótékony célú adakozás. A vásár ötletgazdája és koordinátora a misszió két lelkes és aktív tagja volt, akik szolgálatukkal évek óta erősítik az augsburgi magyar katolikus közösséget. A standokon a legkülönbözőbb kézműves termékekkel találkozhattak az ide látogatók. A csodálkozó tekintetek arról tanúskodtak, hogy a portékáikat bemutató magyar közösség kínálata színes, bőséges és kreatív. Igazi vásári hangulat fogadta az érdeklődőket, itt mindenki megtalálta a számára kedves portékát. A hétvégi iskola csoportjai is készültek saját maguk által készített kicsi csodáikkal. A vásár mellett mézeskalács-díszítés is várta a gyermekeket és felnőtteket, amelynek eladásából származó bevétel szintén az adakozás összegét gyarapította. Ez alkalommal valóban mindenki beletette szíve és keze munkájának legjavát a jótékonyság nemes adakozásának a szolgálatába.  Remek kezdeményezés volt!

Jónak lenni, igenis jó! Önzetlenül segíteni, megfogni a bajba jutott embertársaink kezét, érezni, fogékonynak, nyitottnak lenni mások problémájára, kilátástalan helyzetére emberi kötelesség. Mindezt fokozza, ha gyermekekről, árva és nehéz sorsú gyermekekről van szó. Az augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszió a szervezésben oroszlánrészt vállalt a célkitűzés megvalósításában, de az itt élő magyar közösség szerepvállalása és azonosulása nélkül sikerről nem beszélhetnénk. A végeredmény pedig mégiscsak az, hogy együtt lenni jó! Együtt tenni jót jó, mert jónak lenni, jót tenni együtt a legjobb!

Orcskai Marianna

Kapcsolodó cikkek