Kanadából érkezett adomány az ungvári magyar ovisoknak - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

Kanadából érkezett adomány az ungvári magyar ovisoknak

A Kanadai Magyarok Országos Szövetsége támogatásával és Magyarország Ungvári Főkonzulátusa közreműködésével nagyértékű adományt nyújtottak át az Ungvári Fenyőfácska Óvoda magyar csoportjának. A fejlesztéssel a gyerekek nyelvtanulás iránti elkötelezettségét, illetve az anyanyelvhez való ragaszkodásukat kívánják erősíteni.

Nem titkolt cél az sem, hogy a támogatással a magyar csoport presztízsét szeretnék növelni, mondta el a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége és az Extra Hungariam Alapítvány elnöke. Vaski Gábor megjegyezte, már évek óta támogatják a magyarságot, és az utóbbi években kiemelt figyelmet fordítanak a kárpátaljaiakra.

– Áprilisban rendeztünk egy nagyszabású koncertet, mely jegybevételéből jelentős összeg gyűlt össze, és úgy gondoltuk, hogy ezt a kárpátaljai gyermekek támogatására fordítjuk – mondta el a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének vezetője. – Májusban Magyarország Ungvári Főkonzulátusával felmértük a vidéket, és arra az elhatározásra jutottunk, hogy ezt az óvodát fogjuk támogatni. Nyelvében él a nemzet – fogalmazott Vaski Gábor arra utalva, hogy nagyon fontos a nyelv ápolása és megőrzése. Ő maga is kanadai magyar kisebbségiként nevelkedett, így tudja, mit jelent és mivel jár a magyarságunk megőrzése.

Az adomány DVD-lejátszót, síkképernyős televíziót, hangszórót, tárolószekrényt és interaktív játékokat, könyveket tartalmaz. DVD- és CD-n több mint 100 darab mesefilmet és népdalt is hoztak, amit az új eszközökön majd levetíthetnek a gyerekeknek. – Ha megfelelőek a körülmények, és jó ide jönni, akkor a szülők szívesebben adják magyar csoportba a gyermeküket – jegyezte meg Vaski Gábor, hozzátéve, folytatni fogják az adománygyűjtő akciókat Kanadában, és remélik, hogy a jövőben tudják még támogatni az itteni magyarokat.

Szvitlana Ribak igazgatónőtől megtudtuk, a magyar csoport 2016-ban jött létre. Jelenleg összesen mintegy 350 gyerek jár az elemi osztályokat és óvodát magába foglaló intézménybe – 179 iskolás, 170 óvodás. A vegyes korosztályú Törpikék csoportba jelenleg 18 gyermek tartozik. Arra is van példa, hogy az ukrán csoportból átíratják a gyerekeket a magyarba, mert a szülők szeretnék, hogy a csöppség megtanulja ezt a nyelvet. – Nagyon fontos, hogy minél több nyelvet beszéljen az ember, így ez nálunk is prioritás. A magyar nyelv mellett az angol elsajátítására is nagy figyelmet fordítunk – emelte ki az igazgatónő. – A most kapott adomány nagyban hozzájárul ahhoz, hogy valóra váltsuk az álmukat, és még jobban fejleszteni tudjuk a gyerekek nyelvtudását.

Rezes József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Városi Alapszervezetének alelnöke és a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) igazgatója úgy fogalmazott, hogy az ungvári magyarság már szórványnak számít, ezért sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy itt megmaradjanak a magyarok és a gyermekeinknek legyen lehetőségük jó körülmények között magyarul tanulni.

– Kiemelten fontos az olyan intézmények támogatása és fejlesztése, ahol magyar osztályok működnek – jegyezte meg Rezes József. – Egyre csökken a magyar csoportokba járók száma, ezért többek között az ilyen fejlesztésekkel is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy emeljük a magyar közösségek presztízsét, ösztönözzük az itteni magyar szülőket, hogy ezekbe a csoportokba írassák a gyermekeiket, és ezzel is megőrizzük a magyarságunkat. Az alelnök hozzátette, az ő kezdeményezésére, németországi partnerek segítségével, belekezdtek a magyar csoport játszóterének felújításába is.

A létszámcsökkenést az óvónő is megerősítette. A csoport indulásakor még több mint 30 gyerek járt ide, tudtuk meg Molcsicka Gabriella óvónőtől. A 4-6 éves gyerekekkel 3 pedagógus reggel 7-től este 7-ig folyamatosan magyarul beszél. A kicsiket az itteni ovi után jellemzően magyar iskolába íratják.

Forrás: Kiszo.net

Kapcsolodó cikkek