Kárpátalján keresztül vezet Ukrajna útja az EU-ba – Beregszász polgármesterét kérdeztük Zelenszkij látogatásáról! - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Kárpátalján keresztül vezet Ukrajna útja az EU-ba – Beregszász polgármesterét kérdeztük Zelenszkij látogatásáról!

Már szövetségeseket igyekszik keresni az ukrán elnök? Beregszász magyar polgármesterét, Babják Zoltánt kérdeztük minapi találkozójáról a Kárpátaljára látogató Zelenszkijjel.

Ahogy portálunk is beszámolt róla, augusztus elején Kárpátaljára látogatott Volodimir Zelenszkij, ahol találkozott a helyi magyar kisebbség képviselőivel is. A látogatás jelentőségéről, valamint arról, hogy milyen lehetőségei lesznek a kárpátaljai magyarságnak a háborút követően, Babják Zoltánt, Beregszász polgármesterét kérdeztük.

Az ukrán elnök mostani kárpátaljai látogatása 180 fokos fordulatot jelent ahhoz képest, mint amikor legutóbb a választási kampány idején látogatott el a térségbe. Akkor a beregszászi kórházat látogatta meg, viszont egyáltalán nem találkozott a helyi magyarság képviselőivel.

Ehhez képest a mostani látogatás egy jelentős változást jelent – mondja a polgármester. Babják Zoltán úgy érzi, mindenképpen hasznos volt az ukrán elnök mostani látogatása. Hiszen annak ellenére, hogy háború dúl az országban, Zelenszkij foglalkozott a kisebbségi ügyekkel, amelyeket beárnyékol az oktatási törvény.

Ez egy pozitív dolog” – fogalmaz a városvezető. A polgármesternek sikerült beszélnie az ukrán elnökkel a helyi politikusok határon keresztüli mozgásairól is, amely a jelenlegi körülmények között rendkívül nehéz. Ez persze az ország belsőbb részeiben nem okoz igazán problémát, Kárpátalján viszont, ahol sok a határon átnyúló családi kapcsolat, valamint sokan járnak Magyarországra egészségügyi intézményekbe, igenis megnehezíti a mindennapi életet – mondja Beregszász polgármestere.

A magyar politikus elmondta Zelenszkijnek, mennyire fontosnak tartotta, hogy 2019-ben az újévi beszédében magyarul is megszólalt. Szembesítette az elnököt az akkori szándékával, és szerette volna megváltoztatni azt az álláspontot, amellyel Kárpátaljára érkezett. Babják hozzáteszi: Zelenszkij fogadtatása pozitív volt a településen, ez annak ellenére is látszott, hogy – érthető okokból – rendkívül szigorú biztonsági intézkedések voltak érvényben. A polgármester reméli, hogy a látogatás tapasztalataival sikerült felülírni azokat a nézeteket, amelyek az elnök környezetében bizonyos tanácsadók igyekeztek neki előadni Kárpátaljáról és a magyar érdekekről.

Babják Zoltán úgy fogalmaz: az Európai Unióba vezető út Kárpátalján vezet, ezért a térség infrastrukturális fejlesztése, valamint a kisebbségi jogok helyzete is kiemelt fontos kérdést fog jelenteni az uniós csatlakozási folyamat során. „Az uniós tagság fényesebb jövőt jelentene Kárpátaljának és a beregszásziaknak is egyaránt” – teszi hozzá a polgármester.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire hathat ez a látogatás az elnök környezetére, Babják azt mondja: korábban a kisebbséggel való találkozásra úgy tekintettek Ukrajnában, mint nemzetbiztonsági kockázatra, de ez mostanra egyértelműen megváltozott. Szerinte  a jelenleg folyó háborúban mindenki inkább már szövetségeseket igyekszik keresni.

Hozzáteszi: reméli, ez a látogatás a Magyarország és Ukrajna közötti kapcsolatokban is fog hozni előrelépést. Babják Zoltán elárulja, hogy azt is felvették az ukrán elnöknek, hogy minél előbb üljön össze újra az ukrán-magyar vegyes bizottság, amelynek a fő célja, hogy javítsa a két ország közötti gazdasági, oktatási, egészségügyi és politikai kapcsolatokat is. Ez egy fontos lépés lenne, és kikövezhetné az utat a Magyarország és Ukrajna közötti együttműködés javítása előtt is. Ebben Beregszász is kiemelten érdekelt, hiszen a város az ukrajnai magyarság fővárosa, ezért minden egyes hátrány vagy korlátozás kiemelten sújtja.

Babják Zoltán kiemeli, hogy Viktor Mikita, a térség kormányzója európai gondolkodással igyekszik hozzáállni a térséghez, és próbálja villámhárítóként próbálja csökkenteni a feszültségeket a két közösség között. Babják szerint a kormányzó kiválóan végzi válságmenedzseri feladatait. Neki is köszönhető, hogy sikerült létrehozni ezt a találkozót Zelenszkijjel, hiszen az előző kormányzóval ellentétben nem kockázatot látott benne.

A polgármester elmondja: azt, hogy ki lesz a háború győztese és vesztese, a nagyhatalmak fogják eldönteni. A legfontosabb az, hogy minél előbb véget érjen a háború, és minél kevesebb ember haljon meg a jövőben. A háborút követően az országot újjá kell építeni, és vissza kell téríteni a normális kerékvágásba. A magyaroknak képviseletet kell szerezniük minden szinten: újra kell, hogy legyen magyar parlamenti képviselő, a megyei tanácsba kell, hogy legyen magyar frakció, a törvényeknek megfelelően kell képviselni a magyarok érdekeit, minden magyar kisebbséggel rendelkező településen – sorolja Beregszász polgármestere. Arra is felhívja a figyelmet: mindent meg kell tenni azért is, hogy minél több elmenekült magyar térjen vissza Kárpátaljára a háborút követően, és ebben fontos szerepe lesz majd az anyaországnak is. Természetes, hogy nem mindenki fog visszatérni, de a háborút követően sok munkaerőre lesz szükség. Babják szerint rengeteg ukrán vállalat települ be már most is Kárpátaljára, hiszen ez a legbiztonságosabb területe az országnak, egy kivételével nem érte légitámadás egyelőre a háború kitörése óta. És emiatt biztosan sokan fognak érkezni a keleti területekről ide dolgozni.

Az etnikai egyensúly megőrzése érdekében tehát minél több magyarnak kellene majd visszatérni Kárpátaljára,  és vállalkozni, versenyképes vállalatokat létrehozni – hívja fel a figyelmet Babják Zoltán. És, mint mondja, meg kell oldani olyan problémákat is, amelyek már a háborút megelőzően is fennálltak – többek között a kettős állampolgárok és a kárpátaljai nyugdíjasok helyzetét.

Forrás: Mandiner

Borítókép: Babják Zoltán Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek