Kedden ünnepélyesen felavatják a turulszobor helyére került ukrán címert a munkácsi várban - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

Kedden ünnepélyesen felavatják a turulszobor helyére került ukrán címert a munkácsi várban

Másfél hete annak, hogy a munkácsi önkormányzat végrehajtó bizottsága eltávolíttatta a turulszobrot a vár bástyájáról, a helyére pedig az ukrán címert helyeztette ki. A kárpátaljaiak nagy része – nemzetiségtől függetlenül – úgy véli, hogy fölösleges volt a szobor ilyen barbár módon történő ledöntése, hiszen a nemzeti jelképek a vidéken, ahogyan eddig is, úgy ezután is békésen elférnek egymás mellett. Az ukrán címer ünnepélyes felavatására holnap reggel kilenc órakor kerül sor a munkácsi várban – hangzott el az M1 Híradójában.

Október 13-án azonban a városi tanács végrehajtó bizottsága egy légiriadó alkalmával – amikor egyébként tilos lenne bármiféle munkavégzés – gyorsan eltávolíttatta, egyszerűen lefűrészeltette a talapzatáról.

A helyi magyarok értetlenül álltak a történtek előtt, hiszen keleten háború zajlik, a magyarok pedig kiveszik a részüket a menekültek ellátásából. Kárpátalja katonai kormányzója, Viktor Mikita olyan provokációnak nevezte a történteket, amivel a különleges szolgálatoknak kell foglalkoznia. A Kárpátaljai Megyei Tanács vezetője, Volodimir Csubirko szerint pedig meg kell becsülni a közös történelmet, a régióban pedig meg kell őrizni a békét, hiszen keleten háború zajlik.

„Rákóczi Ferenc fejedelem szintén a szabadságért és függetlenségért küzdött, és az ő szavai szerint, az embereinek nagy része szláv, ukrán volt. És ezt meg kell érteni, a turul ugyanis annak az időnek a szimbóluma – mondta a vezető, aki szerint békésen megférnének egymás mellett mindkét nép jelképei” – mondta Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke.

Munkács város vezetése hivatalosan nem reagált a bírálatokra, mindössze a képviselő-testület egy része határolódott el. Közben a hét végén már felkerült a turul helyére az ukrán címer háromágú szigonya. Pákh Imre New Yorkban élő munkácsi származású üzletember, az emlékmű tulajdonosa hiába ajánlott kompromisszumos megoldást a munkácsi városvezetésének.

„Amit én próbáltam felajánlani, az az lett volna, de szerintem ez már nem aktuális, hogy visszaállítjuk a turulmadarat, és én saját költségemen felállítom nekik az ukrán trizibot, az ukrán címert a munkácsi várban, csak egy másik helyen. Felháborító, hogy az eredeti turulmadaras obeliszkre rakták a trizubot, hiszen tudomásom szerint az még mindig az én tulajdonomat képezi. Úgyhogy most bírósághoz fogunk fordulni. Hogy mi lesz a turulmadár sorsa? Biztos vagyok, hogy előbb-utóbb vissza fog szállni a munkácsi várra, csak persze nem tudom, hogy mikor. De, ezen komolyan fogunk dolgozni” – mondta Pákh Imre New York-i üzletember.

A Munkács egyik jelképének számító, 1896-ban állított szobrot először 1924-ben, a csehszlovák megszállás idején bontották le. A most felállított háromágú szigony ünnepélyes avatását várhatóan kedden délelőtt tartják.

Forrás: Hirado.hu

Kapcsolodó cikkek