Kisebbségi vezetőkkel tárgyalt Várhelyi Olivér Kijevben - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

Kisebbségi vezetőkkel tárgyalt Várhelyi Olivér Kijevben

Várhelyi Olivér, az Európai Unió szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa Kijevben tárgyalt Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatban. Tárgyalásokat folytatott többek között Ruszlan Sztefancsuk házelnökkel, valamint a nemzeti kisebbségek vezetőivel, közöttük a KMKSZ és a Kijevi Magyarok Egyesületének vezetőivel is. Az uniós biztos megállapította, hogy Kijev a csatlakozásához szükséges hét feltétel közül néhányban jó eredményeket ért el, további tennivalók vannak még a korrupció, a pénzmosás és az oligarchák elleni küzdelemben, valamint a nemzeti kisebbségek védelme terén.

Az uniós biztos kijevi programjának részeként, október 2-án az uniós külügyminiszterek fórumának is helyet adó Interkontinentál Szállóban találkozott az ukrajnai nemzeti kisebbségek érdekvédelmi szervezeteinek képviselőivel. Ezen a találkozón többek között a magyar, a román, a bolgár és a lengyel kisebbségi szervezetek képviselői voltak jelen. Bennünket, magyarokat Barta József, a KMKSZ alelnöke és Petneházy Gyula, a Kijevi Magyarok Egyesületének elnöke képviselt. A megbeszélésen elhangzottakról telefonon Barta Józsefet kérdeztük: „A találkozón mellettünk a román, a bolgár és a lengyel kisebbség képviselői kaptak szót, elmondhattuk, hogyan látjuk nemzeti közösségeink helyzetét a kialakult jogi környezetben. A mi álláspontunk teljesen egybehangzó volt Petneházy Gyuláéval, aminek a lényege az, hogy a kisebbségi jogaink rendezése terén két lehetőséget kínálunk fel.

Az egyik, amit évek óta mondunk: visszakérjük azokat a jogokat, amelyekkel korábban rendelkeztünk, ezek alkotmányos jogok, illetve rögzítve vannak Ukrajna nemzetközi szerződéseiben, kötelezettségvállalásaiban. Ráadásul ezek megfelelnek az európai normáknak is, amelyekkel kapcsolatban a Velencei Bizottság is megtette a javaslatait. Tehát nem kérünk újat, csak a korábban meglévő, de az utóbbi években elfogadott, az oktatás, a média és a nyelvhasználat területét szabályozó jogszabályok által csorbított jogaink visszaadását. Azt Várhelyi is megerősítette, hogy az Európai Unióban is úgy látják, hogy a Velencei Bizottság javaslatainak megfelelően kell rendeznie ezeket a kérdéseket Ukrajnának.

A másik lehetőség ugyancsak jó lenne a számunkra. Augusztus 2-án, amikor Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke Beregszászban járt, és velünk, a magyar kisebbség képviselőivel is találkozott, akkor tett egy nagyon fontos ígéretet. Azt mondta, hogy Ukrajna hajlandó garantálni a területén élő nemzeti kisebbségeknek ugyanazokat a jogokat, amelyeket az anyaországaikban az ukrán kisebbségnek megadnak. Konkrétan Magyarországról is beszélt, hogy a kárpátaljai magyaroknak Ukrajna megadja mindazokat a jogokat, amelyekkel rendelkeznek a Magyarország területén élő ukránok. Ezt az állítását Zelenszkij elnök úr megerősítette augusztus 23-án, amikor Kijevben találkozott Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel. Mi összegyűjtöttük, hogy milyen jogokat biztosítanak Magyarországon a nemzeti kisebbségek számára, mit garantál az Alaptörvény, illetve az annak alapján kidolgozott törvények és szabályozások. Számunkra ez is jó lenne, mert ez jóval több jogot biztosítana, mint amivel mi korábban valaha is rendelkeztünk. Ezeket a javaslatokat tudnánk elfogadni, ezt volt lehetőségem kifejteni, illetve angol és ukrán nyelven leírva is átadtam az uniós biztosnak. Ezt kérjük, ehhez ragaszkodunk.

Várhelyi Olivér elmondta, hogy komoly szándék látszik Ukrajna vezetése részéről arra, hogy az európai uniós csatlakozást megelőző, komoly tárgyalások előtt ezt a kérdést is rendezzék.

Mi jeleztük, örülünk annak, hogy megalakult egy munkabizottság az oktatási problémák rendezése céljából, amelynek budapesti ülésén történtek pozitív előrelépések. Annak is örülünk, hogy egy évvel elhalasztották az oktatási törvény hetedik cikkelyének hatálybaléptetését a mi vonatkozásunkban. Ezzel időt nyertünk, amit az általunk nehezményezett kérdések rendezésére lehet felhasználni” – fogalmazott a KMKSZ alelnöke, aki kiemelte még: „Mi teljes mértékben támogatjuk Ukrajna eurointegrációs törekvéseit. Szeretnénk, ha ez minél hamarabb bekövetkezne. Ugyanakkor ragaszkodunk a kisebbségi jogaink megőrzéséhez, hisz mi továbbra is Ukrajnában élő magyaroknak tartjuk magunkat. A magyar közösség teljesíti minden állampolgári kötelezettségét, több száz kárpátaljai magyar harcol az ukrán hadsereg soraiban, sajnos közülük már több tucat katonát el kellett temetnünk. Részt veszünk a kelet-ukrajnai menekültek fogadásában, ellátásában, itteni életük megszervezésében. Segítünk a nálunk sokkal nehezebb helyzetben lévő ukrajnai régióknak és az itt maradt rászorulóknak. Tehát mindenben lojálisak vagyunk a hatalommal, mi, kárpátaljai magyarok az állampolgári mellett az emberi kötelezettségeinknek is eleget teszünk, de az elvett jogaink visszaszerzéséért síkra szállunk. Az ukrán politikai elitnek nem elítélni kellene, hanem megérteni bennünket, és mivel az általunk kért jogok biztosítására van lehetőség, ezeket vagy törvénymódosításokkal, vagy kétoldalú szerződésekkel biztosítani kell” – jelentette ki a Kijevben tartózkodó Barta József.

Forrás: Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke