Kormányszóvivő: Magyarország segít - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Kormányszóvivő: Magyarország segít

 A kormány álláspontja változatlan: ez nem a mi háborúnk, de minden segítséget megadunk a hozzánk érkezőknek – írta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kedden a Facebook-oldalán az Ukrajnában zaljó háborúval kapcsolatban.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta több mint 750 ezer ember menekült el Magyarországon keresztül Ukrajnából. A segítségnyújtás fontos része a gyermekek köznevelési intézményekben való elhelyezése. A magyar iskolákban jelenleg is több mint 1600 gyermek tanul, akiknek – szükség esetén – külön nyelvtanulási lehetőséget is biztosítunk – írta a kormányszóvivő.

Hasonlóan fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon tartózkodó szülők, felnőttek munkába tudjanak állni. Őket a kormány a foglalkoztatás, a lakhatás és az utazás költségeihez való hozzájárulással, az elhelyezkedés könnyített engedélyezésével segíti.

A munkaadók mostanáig mintegy 900 ukrán menekült felvételéhez kértek támogatást 600 millió forint értékben, több mint 500 esetben már a támogatási döntések is megszülettek. A háború kitörése óta több mint nyolcezer ukrán állampolgár kapott engedélyt a munkaerőpiaci vizsgálat alól mentesített foglalkoztatásra, de a közfoglalkoztatásban is részt vesznek közel százan – közölte Szentkirályi Alexandra.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80