Kovács Zoltán: éljenek bárhol a világban, sem egy magyart, sem egy magyar közösséget nem hagyunk magára - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Kovács Zoltán: éljenek bárhol a világban, sem egy magyart, sem egy magyar közösséget nem hagyunk magára

Magyarország a továbbiakban is minden támogatást megad a külhonban és a nagyvilágban élő magyar közösségeknek, Ukrajnában pedig mielőbbi békére van szükség – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma turisztika szakos végzős hallgatóinak pénteki diplomaátadó ünnepségén.

A beregszászi római katolikus templomban megtartott ünnepségen Kovács Zoltán kiemelte, hogy a turizmus fejlődésének fő alapfeltétele a béke és az egymás iránti tisztelet és megértés. Kovács Zoltán aláhúzta, hogy „Magyarország kormánya 2010 óta következetesen, szisztematikusan és kitartóan képviseli a nemzetpolitikában azt az elvi és gyakorlati magatartást, amely a mai napon a szakképző intézet és a főiskola működésében is megnyilvánul”. Az államtitkár kifejtette, hogy a külhoni magyar közösségek megőrzése, „a világon bárhol élő magyar közösségek és egyének megbecsülése nem pusztán öncél és nem irányul senki ellen”.

A fő cél az, hogy a kölcsönös megbecsülés alapján „a körülöttünk és a világban élő nemzetek biztosítsák, hogy a magyar közösség, bárhol éljen a világban, meg tudjon maradni”, képes legyen szerzett, meglévő több évszázados kulturális örökségét, jogait élvezni és használni. Kovács Zoltán rámutatott, hogy Magyarország kormánya több mint egy évtizede következetesen és kitartóan dolgozik ezen elvek érvényesítéséért „nem mások ellenében, hanem az egymással való együttműködés érdekében.”

Magyarország álláspontja a háború, az orosz agresszió első napjától kezdve következetes: békét kell teremteni. „Legyen vége az öldöklésnek, álljon helyre a béke, mert csak akkor lehet egymással értelmesen beszélni és a helyi közösségek, az egymás mellett élő népek, nemzetek és országok együttműködéséért tenni” – tette hozzá. „Éljenek bárhol a világban: sem egy magyart, sem egy magyar közösséget nem hagyunk magára” – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Az államtitkár, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a szakgimnázium vezetői 24 turisztika szakos végzősnek nyújtottak át diplomát.

MTI

Fotó: Kovács Zoltán hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek